DOWNLOAD DE BEREIDINGSWIJZER ALS PDF

HET BEREIDEN VAN DE KIP

Een hele kip bereiden is een mooi ritueel, waarbij wel enige aandacht en wat geduld vereist is, maar dat maakt het juist leuk. We hebben het je natuurlijk wel zo gemakkelijk mogelijk gemaakt, om daarmee veel zorg weg te nemen en een zo optimaal en lekker mogelijk eindresultaat te kunnen krijgen. Het is vooral de oven die het werk moet doen!

We nemen je daarom mee in een aantal eenvoudige stappen. Als je geen braadslede of grote pan hebt om de kip eerst aan te braden of het je zelf nog makkelijker wilt maken dan kun je de bijgeleverde marinade gebruiken. Je hoeft dan niet meer te braden en de kip kan zo direct in de oven.

Overigens moet je deze instructies als een richtlijn gebruiken. De bereidingstijden kunnen iets variëren afhankelijk van het exacte gewicht van de kip, maar ook van het type oven. De bijgeleverde thermometer is het kompas waar je op moet varen!

Stap 1:

voorbereiding

 

U gebruikt de marinade

  • Neem de kip uit de koelkast, verwijder het vocht absorberend matje dat onder de kip op de ovenbestendige aluminium schaal ligt. Dep de schaal droog met wat keukenpapier.
  • Smeer met een kwastje lichtjes de schaal en daarna de kip volledig in met de bijgeleverde marinade.
  • Laat vervolgens de kip 2 uur op temperatuur komen
  • Ga verder met stap 1b.

Alternatief: u gebruikt een braadslee of pan

  • Neem de kip uit de koelkast en laat deze 2 uur op temperatuur komen.
  • Braad vervolgens de kip even aan beide kanten mooi bruin aan in een braadslee of grote pan.
  • Ga verder met stap 1b.

Stap 1b: voorverwarmen en thermometer

  • Verwarm de oven voor
  • Heteluchtoven    : voorverwarmen op 220 °C
  • Elektrische oven : voorverwarmen op 230 °C
  • Plaats de thermometerPrik de bijgeleverde kern temperatuurmeter tot hij niet verder kan in de kern van de kip, dit is in het midden van de borst; zorg dat de meter zichtbaar is als de kip in de oven gaat.

Stap 2: ovenbereiding

(totaal ca. 2 uur in voorverwarmde oven)

  • Zet de kip in het midden van de voorverwarmde oven en draai de kip een hele slag
    zodat de kant waarin de thermometer geplaatst is van je af komt te staan. Je kunt
    dus in deze eerste fase de thermometer nog niet zien, die zit dan aan de achterkant
    (dat heeft een reden, later in de bereidingswijze moet je de kip weer een slag
    terugdraaien zodat je de thermometer wel kunt zien; zo wordt de kip, zeker bij een
    heteluchtoven met een ventilator aan de achterkant, gelijkmatiger verwarmd en
    kun je op de thermometer kijken als het kritischer wordt!).
  • Zet de wekker op 30 minuten.
  • Draai de temperatuur hierna (na bovengenoemde 30 minuten) naar 130 °C of 140
    °C (dus 50 °C lager) en laat de deur van de oven even 3 minuten openstaan zodat
    de temperatuur snel zakt naar de gewenste temperatuur.
  • De volgende fase duurt ca. 90 minuten. In deze periode moet de kerntemperatuur
    uiteindelijk naar 55-58 °C gaan.
  • Draai de kip na 15 minuten een slag terug, zodat je nu
    de thermometer kunt zien. Hiermee bereik je dus dat de temperatuur gelijkmatig
    wordt verdeeld (de kip staat nu in totaal ongeveer 45 minuten in de oven, inclusief
    de eerste fase).
  • Houd de thermometer goed in de gaten en check regelmatig. Afhankelijk van de oven
    en de plaats in de oven kan de thermometer sneller oplopen. Het is dus belangrijk
    om de thermometer als jouw kompas te gebruiken, de genoemde tijden zijn richttijden.
    Zodra de meter een temperatuur van 55-58 °C bereikt heeft, haal je de kip uit
    de oven. Nu komt het rust moment van de kip en het nagaren.
  • PS. als je geen gebruik maakt van de thermometer of wilt ‘double checken’ of de kip gaar is, dan kun je na 1.5 uur met een prikker in de kippen poten prikken. Als er helder vocht uit komt dan is de kip gaar. Als het vocht nog troebel is dan moet de kip nog ca. 20-30 minuten terug tot er helder vocht uit komt.

Stap 3: rust tijd van de kip

Pak de kip goed, dus in zijn geheel in met aluminium folie, laat de thermometer erin zitten en zorg dat de meter zichtbaar blijft tijdens het inpakken met het folie.

Laat de kip ingepakt liggen op de bakplaat in de keuken en laat de thermometer oplopen tot ca. 68 graden, dit zal ongeveer 30 minuten duren. Zodra deze temperatuur bereikt is kan de kip aangesneden worden. Mocht de meter, bijvoorbeeld door een relatief koude keuken, niet oplopen tot 68 °C, zet de kip dan nog ca. 10 minuten terug in de oven met het folie eromheen. De kip kan daarna direct opgediend worden.

Je kunt de kip het beste met een scherp (eventueel elektrisch) mes in het midden aansnijden en dan naar beide kanten mooie dunne plakken snijden. Gebruik eventueel een spatel om de vulling op zijn plaats te houden en de plakken mooi op borden presenteren. Daarna kun je ook de poten eraf snijden. Deze hebben bruin vlees wat veel mensen ook heerlijk vinden om er bij te eten. De vulling is zo goed mogelijk verdeeld, maar het kan zijn dat er iets meer vulling aan de achterkant van de kip zit. Dat kun je eventueel nog verder verdelen of later opeten. Overigens ook lekker op een sandwich de volgende dag.

Tip

Houd de temperatuur in de gaten, zodra hij 65 °C bereikt, duurt het nog ongeveer 15 minuten tot de kip klaar is. Deze tijd kun je gebruiken om alle bijgerechten die je hebt warm te maken, zodat je straks alles gelijktijdig kunt serveren.

EET SMAKELIJK