KERSTMENU IDEE VIA PAULINES KEUKEN

Pauline Weuring van uitpaulineskeuken.nl is een van de meest toonaangevende foodbloggers in Nederland en foodie in hart en nieren. Ze staat garant voor leuke, lekkere en inspirerende recepten en laat elke dag zien dat lekker koken niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Pauline is vooral ook heel leuk en gezellig en sinds haar kennismaking met ons en onze kalkoen een van onze grootste ambassadeurs, wat natuurlijk super is!! Ze is ook met ons in London en op de farm geweest vorig jaar, zie haar blog.

Dit jaar heeft ze speciaal voor ons een kerstmenu samengesteld waarin ze onder meer laat zien hoe je een ongevulde kalkoen van ons kunt vullen en bereiden. Hieronder vind je het menu. En ze gaat ook op haar eigen site weer volop aandacht aan ons besteden, inclusief een leuke verrassing!

VOORGERECHT: WITLOFSALADE MET APPEL

In werkelijkheid snijd ik alle ingrediënten voor deze witlofsalade klein en hussel ik het allemaal door elkaar. Heerlijk vind ik dat. Dat is prima voor thuis, maar als je voor anderen kookt wil je toch ook dat het er een beetje mooi uit ziet. Zien doet eten en een mooie opmaak en presentatie zijn daarin essentieel.

Daarom maakte ik de dressing apart, hield ik de witlofblaadjes heel en garneerde ik de salade met wat grofgehakte walnoten en verse peterselie. Door iets meer aandacht aan de presentatie te besteden krijg je meteen het restaurantgevoel. Witlof is van nature vrij bitter van smaak, daarom vroeg ik lekkere frisse en zoete smaken toe zoals appel en rozijnen. De walnootjes geven een lekkere crunch. Op deze manier kan je deze klassieker prima aan vrienden voorschotelen tijdens een gezellig etentje. En wat overblijft hak je dan maar lekker fijn en eet je wat mijn part zo uit de kom op.

WAT JE NODIG HEBT VOOR 4 PERSONEN

SALADE

– 4 kleine stronkjes witlof
– 2 appeltjes (ik gebruik Elstar)
– 40 gr rozijnen
– 1 kleine rode ui
– Handje walnoten
– Handje peterselie

DRESSING

– 1 el mayonaise
– 1 el yoghurt
– Sap van een halve citroen
– 1 tl mosterd
– Peper en zout

WAT JE GAAT DOEN

Verwijder het kontje van de witlof en snijd deze doormidden. Verwijder nu de harde kern die je onderaan de stronk vindt. Trek de blaadjes los, spoel ze even af onder de kraan en dep ze vervolgens droog.

Snijd de appel in hele dunne plakjes en de rode ui in halve ringen. Hak de walnoten en de peterselie grof. Meng deze ingredienten samen met de witlof door elkaar. Houd wat extra walnoten en peterselie achter voor de garnering.

Meng alle ingrediënten voor de dressing met elkaar en breng deze verder op smaak met peper en zout.

Verdeel de witlofsalade over de borden. Zorg ervoor dat je een beetje in de hoogte werkt. Je kunt als je veel geduld hebt, blaadje voor blaadje op het bord draperen.

Druppel de dressing over de salade en maak het af met wat extra peterselie en gehakte walnoten.

Serveer het gerecht meteen.

HOOFDGERECHT: KALKOEN UIT DE OVEN MET VULLING

Een hele kalkoen bereiden klinkt ingewikkeld, maar het tegendeel is waar. Bij het bereiden van grote stukken vlees of gevogelte is maar één ding belangrijk en dat is geduld. Over het algemeen geldt hoe langzamer hoe beter. Dus hoe lager de temperatuur, des te langer moet hij in de oven en des te sappiger blijft het vlees.
Om het je extra makkelijk te maken wordt er standaard een glaze (marinade) bijgeleverd en een kernthermometer. Een kind kan de was doen. Het enige wat de kalkoen nog nodig heeft is een beetje liefde en geduld.

WAT JE NODIG HEBT VOOR 1 KALKOEN (10 PERS)

MARINADE

– 1 ongevulde hele kalkoen van Boers & Boers
– 1 portie cranberry compote
– Sap van 1 sinaasappel
– 1 teentje knoflook
– 1 flinke el grove mosterd
– 1 flinke el honing
– 2 tl rozemarijn gehakt
– 2 el olijfolie
– Peper en zout

VULLING

– 1 ciabatta reeds gebakken (mag iets oud zijn)
– 2 appels
– 2 uien
– 1 teentje knoflook
– 50 gr cranberries even geweld in heet water
– 50 gr rozijnen even geweld in heet water
– 50 gr gedroogde abrikozen even geweld in heet water
– 50 gr walnoten
– Sap van 1 sinaasappel
– 1 tl rozemarijn
– 1 tl tijm
– Olijfolie
– Peper en zout

WAT JE GAAT DOEN

DE KALKOEN BEREIDEN

Haal de kalkoen uit de koelkast. Dep de kalkoen droog met een keukenpapiertje.

Gebruik de marinade van Boers & Boers of maak mijn recept. Pers een sinaasappel uit boven een bakje. Pers de teen knoflook uit. Voeg de honing, de mosterd en de olie toe. Breng de marinade op smaak met de rozemarijn en wat peper en zout. Meng door elkaar.

Bestrooi de binnenkant (indien ongevuld) van de kalkoen met peper en zout.

Vul de binnenkant met partjes sinaasappel, takjes rozemarijn en teentjes knoflook.

Bestrijk de buitenkant met de marinade. Leg de kalkoen in een grote met olie ingevette braadslede. 

Laat de kalkoen nu in ongeveer 1,5 tot 2 uur op kamertemperatuur komen.

Plaats de kernthermometer in de borst van de kalkoen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de kalkoen in de oven en zet de kookwekker op 30 minuten.

Na 30 minuten verlaag je de temperatuur naar 140 graden. Draai de kalkoen nu om, zodat de kalkoen gelijkmatig bruin kleurt.

Laat de kalkoen nu in ongeveer 2 uurtjes gaar worden. De kalkoen is klaar als deze een kerntemperatuur van 58 graden heeft. Dit lijkt laag, maar de kalkoen gaart nog na tijdens het rusten.

Haal de kalkoen uit de oven en dek deze af met aluminiumfolie. Laat de kalkoen een half uur rusten, de temperatuur zal oplopen naar 66 graden. Mocht dit niet het geval zijn, zet de kalkoen dan nog even terug in de oven.

DE VULLING

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg de tijm en de rozemarijn toe en bak dit mee.

Snijd de ciabatta (mag ook een ander brood zijn) in blokjes. Giet het knoflook-uienmengsel op het brood.

Snijd 2 appels in blokjes en hak de noten en de abrikozen grof. Voeg dit bij de stuffing.

Voeg ook de rozijnen en de cranberries bij de vulling.

Breng de kalkoenvulling op smaak met het sap van 1 sinaasappel, een scheutje olijfolie en peper en zout.

Vul de kalkoen met de vulling of bak deze apart in een ovenschaal gedurende 30 minuten op 175 graden.

Serveer de kalkoen met de vulling en cranberry compote.

BIJGERECHT 1: CRANBERRY COMPOTE 

Bij mij zorgen deze rode bessen voor een instant kerstgevoel. Cranberry compote eten we vooral tijdens de feestdagen. Traditioneel bij de kalkoen, maar je kunt het met heel veel ingrediënten combineren. Lekker in de havermout bijvoorbeeld of in een toetje. Die recepten krijgen jullie allemaal nog van mij. Maar dan heb je natuurlijk wel een goede basis nodig. Want compote uit een potje haalt het natuurlijk nooit bij een zelfgemaakte versie.

WAT JE NODIG HEBT VOOR 4 PERSONEN

– 250 gr cranberries
– Sap + schil van 1 sinaasappel
– 1 kaneelstokje
– 3 el honing
– 50 ml water

WAT JE GAAT DOEN

Was de sinaasappel en verwijder het oranje gedeelte van de schil met een mesje. Zorg ervoor dat je niet teveel wit hebt, want dit smaakt bitter.

Pers de sinaasappel uit.

Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en zet deze op een laag vuur.

Laat de cranberry compote zo’n 10 tot 15 minuten pruttelen. De compote is klaar als alle bessen stuk zijn.

Proef en voeg naar wens nog wat extra honing toe.

Laat de compote afkoelen en giet deze in een schone jampot.

Je kunt de compote in een schone pot wel een aantal weekjes bewaren.

Tip: voeg in plaats van water 50 ml port toe voor een extra feestelijke compote.

BIJGERECHT 2: ZOETE AARDAPPELTAARTJES

Deze zoete aardappeltaartjes zijn lekker zeg! Of eigenlijk zijn het mini zoete aardappelgratins. Iets waar ik dol op ben. Ik heb de Hotelschool gedaan. Eens per 2 weken had ik kookles. Een van de bijgerechten die we vaak maakten was aardappelgratin. Lekkere romige aardappelen met een dikke kaaskorst uit de oven. Op de een of andere manier maakte ik (en ook mijn medestudenten) altijd wat extra voor mijzelf. Daar werd dan de hele avond flink van gesnoept.

WAT JE NODIG HEBT VOOR 6 STUKS

INGREDIËNTEN

– 2 zoete aardappelen
– 100 ml kookroom
– 1 ei
– 50 gr geraspte belegen kaas
– Handje bieslook
– Peper en zout

MATERIALEN

– Muffinvorm
– Muffinpapiertjes of vierkante stukjes bakpapier

WAT JE GAAT DOEN

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Was en schil de zoete aardappelen en snijd ze in hele dunne plakjes.

Leg de muffinpapiertjes in de vorm. Geen muffinpapiertjes bij de hand? Het gaat ook prima om vierkante stukjes bakpapier in de vorm te duwen.

Verdeel de aardappelplakjes over de muffinpapiertjes. Gewoon op elkaar stapelen.

Klop een eitje los met de kookroom. Breng dit op smaak met wat peper en zout. Hak de bieslook fijn en voeg dit samen met de geraspte kaas bij het roommengsel.

Giet de room op de zoete aardappelplakjes. Garneer de taartjes eventueel met wat extra kaas.

Bak de zoete aardappeltaartjes in 25 tot 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Lekker als bijgerecht bij een geroosterd kippetje.

PS wil je dit recept voedselzandloper proof maken? Vervang dan de room voor een plantaardige versie op basis van soja.

BIJGERECHT 3: GEWOKTE SPRUITJES

Spruitjes vind ik heerlijk. Ook als kind al. Wij aten ze altijd gekookt met een beetje nootmuskaat erover. Maar dat kan veel lekkerder, met spek en mosterd bijvoorbeeld. Of deze variatie van gewokte spruitjes met cranberry’s en geitenkaas. Delish! Je hebt vast wel wat gedroogde cranberry’s over en die kun je nu heel goed gebruiken in dit recept. En zelfs de mensen die spuitjes echt afschuwelijk vinden, vinden dit vast heel lekker.

WAT JE NODIG HEBT VOOR 4 PERSONEN

– 500 gr spruitjes
– Handje gedroogde cranberry’s
– Handje pecannoten grof gehakt
– 40 gr zachte geitenkaas
– Peper en zout
– Olijfolie

– 6 takjes tijm
– 2 teentjes knoflook, gekneusd
– peper
– zout

WAT JE GAAT DOEN

Maak eerst de spruitjes schoon. Verwijder het kontje en de buitenste blaadjes. Halveer de grote spruitjes en spoel ze af onder de kraan.

Verhit wat olijfolie in een grote wokpan. Voeg de spruitjes toe en bak ze in zo’n 15 minuten rondom zacht. Je kunt de spruitjes eventueel van te voren kort blancheren, dan zijn ze sneller klaar

Voeg de cranberries toe en de grof gehakte pecannoten.

Breng de spruitjes op smaak met peper en zout.

Verkruimel de geitenkaas over de gewokte spruitjes.

NAGERECHT: ETON MESS MET ROOD FRUIT

It’s a mess! Dat kun je wel zeggen van dit rommelige toetje. Eigenlijk is Eton Mess gewoon een mengeling van 3 dingen die heel erg lekker zijn. Fruit, knapperige meringues en slagroom, sounds good he? En dat is het ook! En het leuke is, het staat binnen 5 minuten op tafel en dat is fijn bij acute zin in zoet.

Nu heb ik de meringues zelf gebakken en dat is niet moeilijk, maar kost wel even wat tijd. Als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken, koop je de schuimpjes in de supermarkt. Ik heb de meringues nu gemaakt met een suikerstroop, dan krijg je hele brosse schuimpjes. Die zijn het lekkerste in dit toetje. Als je meringues volgens de koude methode maakt, zijn ze nog een beetje chewy van binnen. Dat is wel makkelijker, maar minder lekker in dit recept. Dus je kan het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.

WAT JE NODIG HEBT VOOR 4 PERSONEN

MERINGUES  24–30 st.

– 4 eiwitten (120 gr)
– 150 gr suiker
– 50 gr water

ETON MESS

– 12 schuimpjes
– 200 ml slagroom
– 1 el of meer suiker
– 250 gr rood diepvriesfruit

WAT JE GAAT DOEN

MERINGUES

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Begin met het maken van de suikerstroop. Zet een steelpannetje op een laag vuur met daarin de suiker en het water. Zet een (suiker)thermometer in het pannetje en wacht tot deze 120 graden aangeeft, dan is de suikerstroop klaar. De stroop is nog blank van kleur en vloeibaar.

Klop in de tussentijd de eiwitten halfstijf in een schone en vetvrije kom. Dit gaat het makkelijkste met een standmixer.

Giet voorzichtig de suikerstroop bij de eiwitten terwijl de mixer draait. Pas op want de stroop is erg heet. Klop net zolang tot de buitenkant van de kom koud aanvoelt en de eiwitten stijf zijn.

Giet het mengsel in een spuitzak met een kartelmondje.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit er toefjes merengue op van ongeveer 3 cm.

Bak de meringues in 2 uur af op 100 graden. Laat ze afkoelen in de oven.

Dit hele proces kan je overslaan als je kant en klare schuimpjes hebt.

ETON MESS

Verwarm het diepvriesfruit in een pannetje en voeg evt. een lepel suiker toe. Je kunt uiteraard ook vers fruit gebruiken. Laat het vervolgens afkoelen.

Klop de slagroom stijf. Ik vind ongezoete slagroom het lekkerste in dit recept, maar je kunt er eventueel 1 of 2 el suiker aan toevoegen. Houdt er rekening mee dat de meringues ook al zoet zijn.

Neem 4 grote glazen. Begin met een lepel slagroom, verdeel daarover een lepel fruit en verkruimel daarover een merengue. Ga zo door tot alle ingrediënten op zijn.

Je kunt het zo laten, maar om er echt een eton mess van te maken, roer je het nog even doorelkaar.

Serveer het toetje meteen, want anders worden de meringues zacht.

De overige meringues kun je heel lang bewaren in een luchtdichte koektrommel.