VEELGESTELDE VRAGEN

Wij hebben de meest gestelde vragen voor u hier op een rijtje gezet en ons best gedaan deze zo goed mogelijk te beantwoorden.
Om het overzichtelijk te maken hebben we de vragen ingedeeld in categorieën.
Klik op de het plaatje van een categorie om snel naar de juiste vraag en antwoord te navigeren.

Er wordt altijd automatisch een bevestiging verstuurd. Soms komt deze in de spambox of reclamefolder terecht, vooral bij gmail adressen komt dit nog wel eens voor. Kijk dus altijd eerst even in je spambox. Mocht de bevestiging daar niet in zitten dan kun je ons natuurlijk altijd even een mail sturen op [email protected] of bellen naar 0857821750 (maandag tot en met vrijdag van 8-22 uur en in het weekend van 9-18 uur).

Bestellen doet je bij ons, Boers & Boers, online dus. We nemen alle bestellingen op en gaan dan in de week voor Kerst met de Copas familie aan het werk om jouw Copas Turkey volgens de hoogste standaards te vullen en verzendklaar te maken. We vriezen de verse kalkoen na het vullen direct in om er voor te zorgen dat hij zo vers mogelijk en ook veilig en hygiënisch bij je wordt afgeleverd. Je moet er wel rekening mee houden dat je ca. 2 dagen nodig hebt om de kalkoen na aflevering te ontdooien.

Voor Kerst 2016 ziet ons schema er dan ook als volgt uit:

We wensen je alvast heerlijke Kerstdagen. Als je nog suggesties hebt, laat het ons dan weten. Of volg ons via FaceBook.

We hebben een vulling samengesteld die het karakter van de kalkoen volledig tot zijn recht laat komen en zover we tot nog toe hebben kunnen ervaren bij iedereen zeer in de smaak valt. Voor de vulling wordt vlees gebruikt van de speciale kalkoenen en kippen die vrij rond lopen op het Copas landgoed. Dit wordt als verfijnd gehakt gecombineerd tot een heerlijke zoet hartige vulling met onder meer cranberries, kastanjechampignons, appeltjes, abrikozen, een bosuitje, rode ui en paprika. Gezien de hoeveelheden waar we mee werken en het feit dat we natuurlijk alles op tijd voor iedereen klaar willen hebben, hebben we dit jaar voor deze speciale vulling gekozen. Een alternatief is natuurlijk dat je een hele kalkoen bestelt en deze zelf vult. Daarnaast staan we natuurlijk open voor suggesties voor volgende jaren. Deze kun je met ons delen via [email protected]

Dat kunnen we op dit moment nog niet precies zeggen. Bestellen kan waarschijnlijk tot en 18 december als we dan nog voorraad hebben. We gaan dan alle routes plannen. Vervolgens krijg je ruim van tevoren een email en/of sms bericht op welke dag en rond welke tijd (ochtend, middag of avond) je de kalkoen afgeleverd krijgt. Mocht onze chauffeur later of eerder dreigen te arriveren dan aangegeven, dan wordt er contact met je opgenomen.

De kalkoen wordt op donderdag 22 of vrijdag 23 december aan huis bezorgd in een speciale doos en omdoos. We leveren ons product vriesvers. Dat betekent dat de kalkoen op weg naar aflevering bij jouw thuis al enigszins is begonnen met ontdooien. Dat is prima, want het kan wel 1-2 dagen duren soms, afhankelijk van de bewaarplaats, voordat de kalkoen helemaal ontdooid is.

Het beste is om na ontvangst de speciale Copas doos uit de omdoos te halen. Je kunt de kalkoen dan inspecteren. Open daarvoor de speciale zak waarin hij verpakt is. Je kunt de kalkoen dan uit de verpakking halen en op een schaal (voor eventueel vocht) of gewoon in de speciale zak in de koelkast leggen. Als hij nog flink bevroren is kun je hem ook rustig in de zak en de doos buiten de koelkast laten ontdooien. Je kunt hem ook in de zak in de doos en diepvriestas laten ontdooien, dan wordt het een soort mini koelkast. Dat scheelt weer ruimte in de koelkast! Je moet in ieder geval wel goed de temperatuur in de gaten houden. Je kunt daarvoor de bijgeleverde thermometer gebruiken. Als de temperatuur tegen de 4°C gaat lopen moet je hem in de koelkast leggen of op een vergelijkbaar koele plek (in ieder geval niet boven de 4-6 graden). Twee uur voor de bereiding haal je hem uit de koelkast en laat je hem lekker rustig op temperatuur komen. Het ontdooien kan soms best even duren, dat hangt er een beetje vanaf hoe lang hij naar jou onderweg is geweest en van de temperatuur onderweg.

De kalkoen is na ontdooien nog zeker 5 dagen houdbaar mits gekoeld bewaard. Je kan hem na ontvangst ook direct invriezen om hem eventueel later te gebruiken. Hou dan rekening met een ontdooi tijd van 1-2 dagen. We adviseren de kalkoen niet langer dan 3 maanden in de diepvries te bewaren.

De Copas kalkoenen die Boers&Boers levert, zijn allemaal van zo ongeveer hetzelfde gewicht. Deze kalkoenen hebben 6 maanden buiten vrij rondgelopen en wegen rond de 4 – 4.5 kg. Het is daarom niet mogelijk om kleine (lichtere) of grotere (zwaardere) kalkoen te bestellen. Wel hebben we als alternatief de Copas kip, van dezelfde farm, deze is ca 3 kg en goed voor 6-8 personen.

Het is allereerst heel belangrijk dat de kalkoen niet te koud is als je hem in de voorverwarmde oven zet. Haal de kalkoen daarom 2 uur voor bereiding uit de koelkast (hij hoort dan 4°-6°C te zijn en mag zeker niet meer in de kern bevroren zijn!) en laat hem bij kamertemperatuur rusten. Daarna is het van belang om de bereidingswijzer goed te volgen. Daarbij is de thermometer je kompas. De tijden die we in de bereidingswijzer noemen, zijn richttijden. Als je daar goed op let kan er niets misgaan.

De kalkoen moet ongeveer 2 uur van tevoren uit de koelkast gehaald worden zodat hij rustig op kamertemperatuur kan komen. Daarna kun je heel simpel de bijgeleverde bereidingswijzer volgen. Deze is ook van de website te downloaden. Je moet rekening houden met ca. 2.5 – 3 uur kooktijd. In de tussentijd kun je de andere (bij)gerechten voorbereiden.

Als de kalkoen op de ochtend van de bereidingsdag nog steeds te koud is dan kun je hem op kamertemperatuur verder laten ontdooien, eventueel op een wat warmere plaats in huis. Forceer het ontdooien niet met een magnetron of een andere sterke warmtebron zoals de oven, tenzij het echt niet anders kan. Doe dat dan op hele lage temperatuur. Het beste is om de kalkoen buiten de koelkast te houden tot hij 4-6 graden is en dan in de koelkast te zetten of op een vergelijkbare koele plaats. Dan gaat het altijd goed. Hou de kalkoen in ieder geval in de gaten zodat je niet voor verrassingen komt te staan en toch geforceerd te werk moet gaan, dat is geen ramp maar komt het eindresultaat niet ten goede.

We plannen onze routes zodanig dat we alles op tijd geleverd krijgen voor iedereen. Als u de kalkoen niet zelf kunt ontvangen op een van de aangegeven data (22/12 of 23/12) dan kunt u ook een alternatief afleveradres aangeven bij uw bestelling. Als dat niet lukt dan adviseren we u ons te mailen op [email protected], zodat we in goed overleg naar andere mogelijkheden kunnen kijken.

We hebben dit jaar twee afleverdagen, namelijk donderdag 22 december en vrijdag 23 december. Het hangt van de routeplanning af wanneer de exacte dag zal zijn. Een aantal dagen voor de bezorging krijg je van ons een mail en een sms met daarin de bezorgdag en tijd (ochtend, middag of avond). Daarin kunnen we indien nodig nog in overleg schuiven of een andere oplossing zoeken. De kalkoen wordt door ons direct na vullen vers ingevroren om de topkwaliteit te garanderen. Als je de kalkoen ontvangt, is hij in de regel goed nog goed bevroren en in ieder geval onder de 4° C. Instructies krijg je vanzelfsprekend bijgeleverd, evenals een speciale thermometer en andere handige hulpmiddelen. Met de thermometer kun je ook de temperatuur van de kalkoen in de gaten houden na aflevering en hem tijdig in de koelkast leggen.

Nee dat is niet erg. Zeker als je hem al op eerste kerstdag wilt gebruiken is dat juist prima, omdat het best wel even duurt voor de kalkoen echt helemaal ontdooid is, dat kan zomaar twee dagen duren, zeker in de koelkast. Twee dingen zijn belangrijk, namelijk dat de temperatuur van de kalkoen niet boven de 4-6 graden komt (hiervoor kun je eventueel de kerntemperatuurmeter gebruiken om te checken) en de kalkoen moet echt helemaal ontdooid zijn als je hem gaat bereiden. Forceer dat echter niet met een magnetron of andere hoge verwarming. Check de ochtend van bereiding nog even en zet hem dan indien nodig op een wat warmere plek in huis. Bij FAQ ‘hoe kan ik de kalkoen het beste laten ontdooien’ vind je meer over de wijze van ontdooien.

Ja hoor, je kunt hem buiten de koelkast ontdooien. Als je snel wilt ontdooien dan kan dat gewoon op het aanrecht of als je het rustiger aan wilt en kunt doen dan kan het in de zak in de doos en diepvriestas, dan wordt het een soort mini koelkast. Dat scheelt weer ruimte in de koelkast! Je moet in ieder geval wel goed de temperatuur in de gaten houden. Je kunt daarvoor de bijgeleverde thermometer gebruiken. Als de temperatuur tegen de 4°C gaat lopen moet je hem in de koelkast leggen of op een vergelijkbaar koele plek (in ieder geval niet boven de 4-6 graden).

We zijn ook voor deze kerst weer voornemens om een variant aan te bieden die een glutenvrije vulling heeft.

De afmeting van de kalkoen is max. 40x25x15 cm en past daarmee in een gemiddelde oven. De wat kleinere kip die we ook in beperkte aantallen leveren is max. 35cm (lengte) x 17cm (breedte) x 14cm (hoog).

Er zijn geen noten in de vulling gebruikt en op de locatie waar we in Engeland de vulling bereiden worden geen noten verwerkt! Ons gevogelte is dus gegarandeerd notenvrij.

Dat is geen enkel probleem. Stel dat je hem een dag van tevoren maakt, dan moet je hem na bereiding in de koelkast zetten en met huishoudfolie afdekken. Als je hem dan de volgende dag wilt bereiden voor het diner moet je hem heel rustig in een voorverwarmde oven (110 graden) opwarmen. Doe de thermometer er weer in als deze eruit gehaald is en laat de thermometer dan oplopen tot 58 graden. Let op, dit kan best even duren, zomaar anderhalf uur, maar dit hangt af van de omstandigheden en vooral van hoe ver de kalkoen was terug gekoeld voor het opwarmen (forceer dat niet door de oven hoger te zetten, want dan droogt de kalkoen alsnog uit).

Dat het heel goed kan, kun je in deze review van culinaire blogster Francesca teruglezen: link

Mocht je de kalkoen thuis willen klaarmaken voor een diner elders diezelfde avond dan kun je de temperatuur van de kalkoen tijdens de bereiding het beste op laten lopen tot 45 graden. Vervolgens dek je hem af met aluminiumfolie, zoals in de bereidingswijzer beschreven wordt als het rustmoment. De temperatuur gaat nu vanzelf verder oplopen. Op locatie verwijder je dan de folie (kalkoen is dan waarschijnlijk ergens tussen de 50 en 55 graden, afhankelijk van de tijd die je nodig hebt om op het andere adres te komen!). Op locatie moet de oven voorverwarmd worden op 130 graden. Je haalt de kalkoen daar uit de folie, zet hem in de oven en laat hem oplopen tot 60 graden. Dan haal je hem eruit, pakt hem weer in in folie en laat de kerntemperatuur oplopen tot 63-65 graden (duurt ca 20 minuten). Dit hele proces vanaf het in de oven zetten, duurt ca. 30-45 minuten, maar hangt sterk af van de omstandigheden. Stem de tijd dus even goed af op de andere (voor) gerechten. In ieder geval is de kalkoen dan perfect om opgediend te worden!

Bereiding op de BBQ of Green Egg kan juist heel erg goed, zolang de BBQ maar een deksel heeft en je deze dus als een soort oven kunt gebruiken. Je moet hem dan wel in een aluminum (wegwerp) bakje leggen, om vlammen en verbranding door druipend vet te voorkomen. Een open BBQ werkt niet, want dan moet je gaan draaien om de kalkoen te garen en dan is de kans groot dat de vulling op een gegeven moment los gaat raken. Draaien hoeft dus niet in een dichte BBQ of Green Egg, het werkt dan gewoon net zoals bij een oven, dus goed die bereidingswijze volgen en op de bijgeleverde vleesthermometer letten.

Wij leveren een bijzonder product dat gegarandeerd moet aankomen voor Kerst. Daarom werken we nu, na slechte ervaringen met reguliere pakketdiensten, met een speciale vervoerder die met eenzelfde kwaliteitsbewustzijn opereert als wij. Zij kunnen als toegewijd familiebedrijf de garantie en de zorg geven die tijdens het vervoer nodig zijn voor ons product. We hebben daarmee een speciaal systeem met eigen bezorgers op de uitleverdagen, zodat er niets mis kan gaan en we ook geen last hebben van de drukte die andere pakketdiensten hebben. Daarnaast houden we extra gevogelte op voorraad voor het geval we met een calamiteit te maken krijgen, want falen is geen optie. In dat geval wordt het pakket met een koerier nageleverd of opnieuw geleverd. Dit gevogelte ontdooien we al, zodat we deze helaas niet meer kunnen verkopen (deze geven we dan overigens wel een andere zinvolle bestemming!).

We hebben gekozen voor topkwaliteit en perfectie, zowel voor ons product als de service daaromheen. Dit komt vanzelfsprekend met een prijs, ook voor ons. Om dit te kunnen (blijven) doen, hebben we dus te maken met aanzienlijk hogere kosten dan als je een boek of houdbaar product met een reguliere pakketdienst verstuurt buiten de kerst- of paasperiode (met alle voor ons onacceptabele risico’s van dien). Vandaar dat we hier helaas extra kosten voor moeten berekenen.

Bestellen doet je bij ons, Boers & Boers, online dus. We nemen alle bestellingen op en gaan dan in de week voor Kerst met de Copas familie aan het werk om jouw Copas Turkey volgens de hoogste standaards te vullen en verzendklaar te maken. We vriezen de verse kalkoen na het vullen direct in om er voor te zorgen dat hij zo vers mogelijk en ook veilig en hygiënisch bij je wordt afgeleverd. Je moet er wel rekening mee houden dat je ca. 2 dagen nodig hebt om de kalkoen na aflevering te ontdooien.

Voor Kerst 2016 ziet ons schema er dan ook als volgt uit:

We wensen je alvast heerlijke Kerstdagen. Als je nog suggesties hebt, laat het ons dan weten. Of volg ons via FaceBook.