VEELGESTELDE VRAGEN

Wij hebben de meest gestelde vragen voor u hier op een rijtje gezet en ons best gedaan deze zo goed mogelijk te beantwoorden.
Om het overzichtelijk te maken hebben we de vragen ingedeeld in categorieën.
Klik op de het plaatje van een categorie om snel naar de juiste vraag en antwoord te navigeren.

Onze kalkoenen lopen vrij rond op de Limburgse velden van onze partner, waar ze met alle zorg worden omgeven en heel veel langer leven dan meestal het geval is met andere kalkoenen. Vandaar dat we een aantal jaren geleden door Stichting Wakker Dier als voorbeeld gebruikt zijn voor hoe het eigenlijk zou moeten. Deze principes hanteren we nog steeds. Het hele proces, dus ook het slachten van de kalkoenen wordt in eigen beheer, op de farm, zeer zorgvuldig en met respect volgens de hoogste kwaliteits- en hygiëne normen gedaan. Die filosofie trekken we ook door naar bijvoorbeeld onze ham die van Limburgs Kloostervarken komt, ons rundvlees van Hereford koeien die vrij in de wei in Limburg lopen en ons wild dat echt wild is. We zijn dus allesbehalve industrieel en doen alles wat we doen zoveel mogelijk op een manier die verantwoord en eerlijk is en dat proef je ook.

Voor alle producten hebben we bereidingswijzers gemaakt die je hier kunt vinden. Verder kun je bij de producten in de webshop bij ‘bekijk product’ daar waar relevant ook de bereidingswijze vinden.

Het gevogelte en de farce bij de Beef Wellington zijn na volledig ontdooien nog zeker 5 dagen optimaal. Voor de vriesvers geleverde vleesproducten geldt hetzelfde. De andere (vers) geleverde producten zijn allemaal tot aan de op de verpakking aangegeven datum (in januari of later) houdbaar.

Onze kalkoenen lopen vrij rond op de Limburgse velden van onze partner, waar ze met alle zorg worden omgeven en heel veel langer leven dan meestal het geval is met andere kalkoenen. Vandaar dat we een aantal jaren geleden door Stichting Wakker Dier als voorbeeld gebruikt zijn voor hoe het eigenlijk zou moeten. Deze principes hanteren we nog steeds. Het hele proces, dus ook het slachten van de kalkoenen wordt in eigen beheer, op de farm, zeer zorgvuldig en met respect volgens de hoogste kwaliteits- en hygiëne normen gedaan. Die filosofie trekken we ook door naar bijvoorbeeld onze ham die van Limburgs Kloostervarken komt, ons rundvlees van Hereford koeien die vrij in de wei in Limburg lopen en ons wild dat echt wild is. We zijn dus allesbehalve industrieel en doen alles wat we doen zoveel mogelijk op een manier die verantwoord en eerlijk is en dat proef je ook.

Voor alle producten hebben we bereidingswijzers gemaakt die je hier kunt vinden. Verder kun je bij de producten in de webshop bij ‘bekijk product’ daar waar relevant ook de bereidingswijze vinden.

Het gevogelte en de farce bij de Beef Wellington zijn na volledig ontdooien nog zeker 5 dagen optimaal. Voor de vriesvers geleverde vleesproducten geldt hetzelfde. De andere (vers) geleverde producten zijn allemaal tot aan de op de verpakking aangegeven datum (in januari of later) houdbaar.

Als je een kalkoen of kip besteld hebt, dan is het beste om de speciale Copas doos uit deze omdoos te halen. U kunt dan de kalkoen of kip inspecteren. Open daarvoor de speciale zak waarin hij verpakt is. U kunt de kalkoen of kip dan uit de verpakking halen en op een schaal (voor eventueel vocht) in de koelkast leggen, maar als hij nog flink bevroren is kunt u hem ook rustig in de zak en de doos buiten de koelkast laten ontdooien, eventueel in de speciale meegeleverde koeltas. We adviseren dan zeker de thermometer te gebruiken.

Als de temperatuur tegen de 4°C gaat lopen moet u hem in de koelkast leggen of op een vergelijkbaar koele plek (in ieder geval niet boven de 6-7°C graden). Twee uur voor de bereiding moet u hem dan uit de koelkast halen en lekker rustig op temperatuur laten komen. Het ontdooien kan soms best even duren, na afleveren vaak nog zeker een dag. De kalkoen of kip moet in ieder geval volledig ontdooid zijn voor u hem gaat bereiden. Forceer dat echter niet met een magnetron of andere hoge verwarming. Kijk voor tips op www.boersenboers.nl. De kalkoen of kip is na ontdooien nog minimaal 5 dagen houdbaar bij 4-7°C. Je kunt hem na ontvangst ook direct invriezen om hem eventueel later te gebruiken. Hou dan rekening met een ontdooi tijd van 1-2 dagen.

Mocht je (ook) andere vriesverse producten besteld hebben dan adviseren we deze na ontvangst rustig in de koelkast te laten ontdooien. Sommige producten hebben best wel even tijd nodig om te ontdooien, dus check regelmatig of het vlees goed ontdooit. Het is in ieder geval van belang dat het vlees volledig ontdooid is voor gebruik, doe dat desnoods buiten de koelkast op de dag van gebruik of al eerder, zolang de temperatuur maar niet boven de 4 °C gaat komen. Forceer het ontdooien echter niet met een magnetron of andere hoge verwarming. Kijk voor tips op www.boersenboers.nl.

Bij de Beef Wellington adviseren we de vulling (farce) na ontvangst in de vriezer te bewaren tot de dag van gebruik en deze dan rustig te laten ontdooien, zodat deze ook zo vers mogelijk blijft.

Als je vragen hebt dan kunt u het beste contact met ons opnemen via: klant@boersenboers.nl

We leveren ook in het Vlaamse gedeeltde van Belgie voor dezelfde kosten als we in Nederland doen.

Het is allereerst heel belangrijk dat de kalkoen niet te koud is als je hem in de voorverwarmde oven zet. Haal de kalkoen daarom 2 uur voor bereiding uit de koelkast (hij hoort dan 4°-6°C te zijn en mag zeker niet meer in de kern bevroren zijn!) en laat hem bij kamertemperatuur rusten. Daarna is het van belang om de bereidingswijzer goed te volgen. Daarbij is de thermometer je kompas. De tijden die we in de bereidingswijzer noemen, zijn richttijden. Als je daar goed op let kan er niets misgaan.

Dat is geen enkel probleem. Stel dat je hem een dag van tevoren maakt, dan moet je hem na bereiding in de koelkast zetten en met huishoudfolie afdekken. Als je hem dan de volgende dag wilt bereiden voor het diner moet je hem heel rustig in een voorverwarmde oven (110 graden) opwarmen. Doe de thermometer er weer in als deze eruit gehaald is en laat de thermometer dan oplopen tot 58 graden. Let op, dit kan best even duren, zomaar anderhalf uur, maar dit hangt af van de omstandigheden en vooral van hoe ver de kalkoen of kip was terug gekoeld voor het opwarmen (forceer dat niet door de oven hoger te zetten, want dan droogt de kalkoen of kip alsnog uit).

Dat het heel goed kan, kun je in deze review van culinaire blogster Francesca teruglezen: link

Mocht je hem thuis willen klaarmaken voor een diner elders diezelfde avond dan kun je de temperatuur van de kalkoen of kip tijdens de bereiding het beste op laten lopen tot 45 graden. Vervolgens dek je hem af met aluminiumfolie, zoals in de bereidingswijzer beschreven wordt als het rustmoment. De temperatuur gaat nu vanzelf verder oplopen. Op locatie verwijder je dan de folie (hij is dan waarschijnlijk ergens tussen de 50 en 55 graden, afhankelijk van de tijd die je nodig hebt om op het andere adres te komen!). Op locatie moet de oven voorverwarmd worden op 130 graden. Je haalt hem daar uit de folie, zet hem in de oven en laat hem oplopen tot 60 graden. Dan haal je hem eruit, pakt hem weer in in folie en laat de kerntemperatuur oplopen tot 63-65 graden (duurt ca 20 minuten). Dit hele proces vanaf het in de oven zetten, duurt ca. 30-45 minuten, maar hangt sterk af van de omstandigheden. Stem de tijd dus even goed af op de andere (voor) gerechten. In ieder geval is hij dan perfect om opgediend te worden!

Bereiding op de BBQ of Green Egg kan juist heel erg goed, zolang de BBQ maar een deksel heeft en je deze dus als een soort oven kunt gebruiken. Je moet hem dan wel in een aluminum (wegwerp) bakje leggen, om vlammen en verbranding door druipend vet te voorkomen. Een open BBQ werkt niet, want dan moet je gaan draaien om hem te garen en dan is de kans groot dat de vulling op een gegeven moment los gaat raken. Draaien hoeft dus niet in een dichte BBQ of Green Egg, het werkt dan gewoon net zoals bij een oven, dus goed die bereidingswijze volgen en op de bijgeleverde vleesthermometer letten.

De vulling is lactose vrij. Om de kalkoen voor de bereiding in te smeren kun je als alternatief voor boter ook het volgende receptje gebruiken zonder lactose:

– 2 dl olijfolie
– half theelepeltje paprikapoeder
– 1/3 theelepeltje knoflookpoeder
– 1/3 theelepeltje kerriepoeder

Ja, de vullingen van al onze kalkoenvarianten zijn glutenvrij.

Dat kunnen we op dit moment nog niet precies zeggen. Bestellen kan in principe tot en met 31 maart 12 uur ’s middags voor Pasen en 19 december 12 uur ’s avonds voor Kerst of zolang de voorraad strekt. Jouw bezorgdatum hangt af van je postcode. Nadat we gesloten zijn, gaan we alle routes plannen. Vervolgens krijg je ruim van tevoren een email en/of sms bericht met een tijdvak voor levering. Mocht onze chauffeur later of eerder lijken te arriveren dan aangegeven, dan wordt er contact met je opgenomen. Mocht je met Kerst willen afhalen dan kan bestellen nog t/m 23 december 12 uur ’s middags. Afhalen kan dan bij ons afhaalpunt in Harmelen (bij Woerden, Utrecht) op 22 en 23 december of een eerdere datum in overleg.

Bestellen doet je bij ons, Boers & Boers, online dus. We nemen alle bestellingen op en gaan dan met onze leveranciers aan het werk om jouw bestelling volgens de hoogste standaards (voor) te bereiden en verzendklaar te maken. Voor wat betreft de kalkoenen, deze vriezen we direct na het vullen in om ervoor te zorgen dat deze zo vers mogelijk en ook veilig en hygiënisch thuis worden bezorgd. Je moet er wel rekening mee houden dat je ca. 2 dagen nodig hebt om de kalkoen of kip na aflevering te ontdooien. Eenzelfde proces hanteren we voor de andere producten, waarbij we sommige producten zoals bijvoorbeeld ham, beef en vis gekoeld leveren.

Voor Kerst ziet ons schema er waarschijnlijk als volgt uit:

  • Bestellen gaat via de website: Onze webshop is in principe tot en met 19 december 12 uur ’s avonds open of zolang de voorraad strekt. Daarna kun je nog tot en met 21 december bestellen tot de middag om je bestelling op 23 december af te halen bij ons afhaalpunt in Montfoort (bij Woerden). We adviseren je echter niet te lang te wachten met bestellen om teleurstelling te voorkomen.
  • We leveren jouw bestelling op 22 december of 23 december thuis af, afhankelijk van je postcode. Om in deze drukke periode alles vlot te laten verlopen willen we verzoeken ons een beetje te helpen mocht de leverdatum een probleem geven. Bijvoorbeeld door een ander afleveradres (buren, familie, werk) door te geven. Het aanpassen van de leverdatum is helaas niet mogelijk.  Als het echt niet lukt, neem dan contact met ons op en dan kunnen we kijken wat we dan eventueel nog voor je kunnen organiseren. Afhalen bij ons afhaalpunt kan in ieder geval altijd!
    Mocht je willen afhalen dan kan bestellen nog t/m 23 december 12 uur ’s middags. Afhalen kan dan bij ons afhaalpunt in Montfoort (bij Woerden, Utrecht) op 22 en 23 december of een eerdere datum in overleg.
  • We zullen je gedurende het hele proces vanaf bestelling tot aan aflevering regelmatig op de hoogte houden per email en/of sms. Als daarin iets mis gaat dan horen we dat graag zo snel mogelijk. Je kunt daarvoor een email sturen naar klant@boersenboers.nl. of bellen naar 0348-478017. Onze ervaring is dat zeker bij Gmail adressen onze mail (dus ook de bevestiging van de bestelling) nog wel eens in de spambox kan belanden, check deze dus ook goed en regelmatig!!
  • Onze producten zijn zodanig verpakt dat deze in optimale conditie bij je worden bezorgd.
  • In het pakket dat je ontvangt zit alles wat je nodig hebt, zoals bijvoorbeeld bij een aantal producten een kerntemperatuurmeter. We hebben ons logistieke proces en de ontdooi-instructies zo getest en ingericht dat je alle producten, maar in het bijzonder de kalkoen optimaal kunt bereiden, of dat nu voor kerstavond, eerste of tweede kerstdag is of zelfs daarna. Het ontdooien kan dus op verschillende manieren en vraagt wel enige aandacht. Ook kan de ontdooitijd door omstandigheden nogal uiteenlopen. Daarom is het belangrijk dat je zelf actief betrokken bent. Het is in ieder geval van belang dat kalkoen niet boven de 4-6 °C (koelkasttemperatuur) komt. Je kunt de bijgeleverde kerntemperatuurmeter gebruiken om dat bij twijfel te checken. In de Veelgestelde Vragen rubriek (hoe kan ik mijn kalkoen het beste laten ontdooien) vind je eventueel nog nadere uitleg hierover.

Ja hoor, als je hier klikt, dan kunnen je allerlei leuke gerechten vinden die je bij het gevogelte of vlees kunt eten. Je vindt hier ook wat suggesties voor wat je nog kunt doen met eventuele restjes.

We hebben een vulling samengesteld die het karakter van de kalkoen of kip volledig tot zijn recht laat komen en zover we tot nog toe hebben kunnen ervaren bij iedereen zeer in de smaak valt. Voor de vulling gebruiken we kalkoen- en kipvlees wat als verfijnd gehakt gecombineerd wordt tot een heerlijke zoet hartige vulling met onder meer cranberries, kastanjechampignons, appeltjes, abrikozen, een bosuitje, rode ui en paprika. Gezien de hoeveelheden waar we mee werken en het feit dat we natuurlijk alles op tijd voor iedereen klaar willen hebben, hebben we voor deze speciale vulling gekozen. Een alternatief is natuurlijk dat je voor kerst een hele kalkoen bestelt en deze zelf vult. Daarnaast staan we natuurlijk open voor suggesties voor volgende jaren. Deze kun je met ons delen via klant@boersenboers.nl

Onze kalkoenen zijn allemaal ongeveer hetzelfde gewicht, waarbij het wel wat kan variëren omdat het een natuurproduct is. De kalkoenen hebben buiten vrij rondgelopen en wegen rond de 5 kg na ontbenen en vullen, goed voor ca. 12 personen. We doen nu ook een iets kleinere kalkoen van ca. 3.5 kg voor ca. 8 personen. Daarnaast hebben we nog een kalkoenrollade voor ca. 6 personen en ‘turkey paupiettes’, kalkoenrolletjes in bacon, verpakt per 4 en met 230 gram elk goed voor een persoon.

De afmeting van de kalkoen is max. 40cm (lengte) x 25cm (breedte) x15 cm (hoog) en past daarmee in een gemiddelde oven. De kleinere gevulde kalkoen (3.5 kg) die we ook in beperkte aantallen leveren is max. 35cm (lengte) x 17cm (breedte) x 14cm (hoog).

Als de kalkoen op de ochtend van de bereidingsdag nog steeds te koud is dan kun je hem op kamertemperatuur verder laten ontdooien, eventueel op een wat warmere plaats in huis. Forceer het ontdooien niet met een magnetron of een andere sterke warmtebron zoals de oven. Doe dat dan op hele lage temperatuur. Maar mocht het zover komen, dan is een beter alternatief om de kalkoen in een waterdichte zak in warm water te ontdooien. Het beste is natuurlijk om deze situatie te voorkomen door de kalkoen buiten de koelkast te houden tot hij 4-6 graden is en dan in de koelkast te zetten of op een vergelijkbare koele plaats. Dan gaat het altijd goed. Hou de kalkoen in ieder geval in de gaten zodat je niet voor verrassingen komt te staan en toch geforceerd te werk moet gaan, dat is geen ramp maar wel wat meer gedoe natuurlijk.

Nee dat is niet erg. Het duurt best wel even voor de kalkoen of kip echt helemaal ontdooid is, dat kan zomaar twee dagen duren, zeker in de koelkast. Twee dingen zijn belangrijk, namelijk dat de temperatuur van het product niet boven de 4-6 graden komt (hiervoor kun je eventueel de kerntemperatuurmeter gebruiken om te checken) en de kalkoen of kip moet echt helemaal ontdooid zijn als je hem gaat bereiden. Forceer dat echter niet met een magnetron of andere hoge verwarming. Check de ochtend van bereiding nog even en zet hem dan indien nodig op een wat warmere plek in huis. Bij FAQ ‘hoe kan ik de kalkoen het beste laten ontdooien’ vind je meer over de wijze van ontdooien.

Mocht je geen ruimte hebben voor de kalkoen in de koelkast dan kun je twee dingen doen:

  1. je laat de kalkoen op een koele plek in de doos rustig ontdooien dan hoeft hij noch in de koelkast, noch in de vriezer. Als de kalkoen boven de 4 graden gaat komen kun je hem ook nog koel houden door koelelementen in de doos te doen en deze dan te sluiten, dan wordt de doos een soort mini koelkast
  2. de kalkoen in de vriezer doen als je hem ontvangt en dan twee dagen voor gebruik buiten de koelkast laten ontdooien; als het ontdooien niet snel genoeg gaat kun je hem ook uit de doos halen en op kamertemperatuur verder ontdooien; gebruik de thermometer om te zien of hij niet boven de 4 graden komt, overigens is dat ook niet zo’n probleem als dat op de dag van bereiding gebeurt, maar we adviseren hem niet boven de 6 graden te laten komen tot twee uur voor bereiding

Het belangrijkste is om de thermometer te gebruiken en te zorgen dat de kalkoen of kip wel snel genoeg ontdooit maar niet boven de 4 graden komt.

Ja hoor, je kunt hem buiten de koelkast ontdooien. Als je snel wilt ontdooien dan kan dat gewoon op het aanrecht of als je het rustiger aan wilt en kunt doen dan kan het in de zak in de doos en diepvriestas, dan wordt het een soort mini koelkast. Dat scheelt weer ruimte in de koelkast! Je moet in ieder geval wel goed de temperatuur in de gaten houden. Je kunt daarvoor de bijgeleverde thermometer gebruiken. Als de temperatuur tegen de 4°C gaat lopen moet je hem in de koelkast leggen of op een vergelijkbaar koele plek (in ieder geval niet boven de 4-6 graden).

Nee, er zitten geen noten of pinda’s in de vulling. Wel worden er soms noten verwerkt in de omgeving waarin de vullingen worden gemaakt.

We plannen onze routes zodanig dat we alles op tijd geleverd krijgen voor iedereen. Als u de kalkoen niet zelf kunt ontvangen op een van de aangegeven data (22/12 of 23/12) dan kunt u ook een alternatief afleveradres aangeven bij uw bestelling. Als dat niet lukt dan adviseren we u ons te mailen op klant@boersenboers.nl, zodat we in goed overleg naar andere mogelijkheden kunnen kijken.

Met Kerst hebben we in principe twee afleverdagen, namelijk 22 december en 23 december, afhankelijk van je postcode. Een aantal dagen voor de bezorging krijg je van ons een mail en een sms met daarin de bezorgdag en tijd (ochtend, middag of avond). Je kunt ook voor afhalen kiezen bij ons afhaalpunt in Harmelen (bij Woerden, Utrecht). De kalkoen en de meeste andere producten worden door ons direct vers ingevroren om de topkwaliteit te garanderen. Als je een kalkoen hebt besteld, is deze in de regel nog goed bevroren en in ieder geval onder de 4° C. Instructies krijg je vanzelfsprekend bijgeleverd, evenals een speciale thermometer en andere handige hulpmiddelen. Met de thermometer kun je ook de temperatuur van de kalkoen in de gaten houden na aflevering en hem tijdig in de koelkast leggen.

Wij leveren een bijzonder product dat gegarandeerd moet aankomen voor de feestdagen. Daarom werken we nu, na slechte ervaringen met reguliere pakketdiensten, met een speciale vervoerder die met eenzelfde kwaliteitsbewustzijn opereert als wij. Zij kunnen als toegewijd familiebedrijf de garantie en de zorg geven die tijdens het vervoer nodig zijn voor ons product. We hebben daarmee een speciaal systeem met eigen bezorgers op de uitleverdagen, zodat er niets mis kan gaan en we ook geen last hebben van de drukte die andere pakketdiensten hebben. Daarnaast houden we extra producten op voorraad voor het geval we met een calamiteit te maken krijgen, want falen is geen optie. In dat geval wordt het pakket met een koerier nageleverd of opnieuw geleverd. Deze producten ontdooien we al, zodat we deze helaas niet meer kunnen verkopen (deze geven we dan overigens wel een andere zinvolle bestemming!).

We hebben gekozen voor topkwaliteit en perfectie, zowel voor ons product als de service daaromheen. Dit komt vanzelfsprekend met een prijs, ook voor ons. Om dit te kunnen (blijven) doen, hebben we dus te maken met aanzienlijk hogere kosten dan als je een boek of houdbaar product met een reguliere pakketdienst verstuurt buiten de kerst- of paasperiode (met alle voor ons onacceptabele risico’s van dien). Vandaar dat we hier helaas extra kosten voor moeten berekenen.

 
Ga naar de bovenkant