Felix Wilbrink, culinaire journalist Telegraaf over zijn ‘Christmas Selections’

“Op de foto een ham, niet zomaar een ham. The Dukeshill Wiltshire Ham. Kerstham, zoals Kerstham hoort te zijn. Afgelopen jaren heb ik me sterk gemaakt voor de Engelse Copas kalkoenen. Free range, bio zelfs. Ik heb ze zien lopen, grote ruime velden. En de traditionele manier van voorbereiden. Afhangen, vullen, je kan het krijgen hoe je het wilt. Natuurlijk wilde ik dit jaar Boers en Boers, de importeurs van dit lekkers weer op deze pagina’s noemen. Waarop Jan Boers zegt: “Dan maken we toch een speciale doos voor jouw lezers!” En daar had ik wel oren naar, de perfecte Engelse kerst. Met de Copas kalkoen maar ook met de Dukeshill ham erin. En wat dacht je van met beukenhout gerookte Schotse zalm uit Loch Lomond en prachtige Engelse kaas, de Shropshire blue, de Perl Las, zachte kaas en de Lincolnshire Poacher. En echte kippenleverpaté voor een hongerig momentje? En de mooiste Fruit Cheese, ingekookt fruit voor bij de kaas. Echte crackers voor onder de kaas, de zalm en de kippenleverpaté. En dan doen we er nog een heerlijke fles bubbels bij ook.

Het is niet goedkoop, integendeel, maar het is goed, heel goed! De top van de Engelse Traditionele Kerst. Er is een grote doos en kleine doos. Kijk op www.boersenboers.nl/ en klik op Telegraaf Kerst. En je kan alles nog eens rustig bekijken. Er zijn er niet heel veel van, dus op is op.

En voor de zekerheid ben ik er gaan kijken en heb precies gezien hoe die hammen worden gemaakt. De familie van eigenaar Neale Hollingsworth, zit al 500 jaar in de varkens. En al eeuwen leggen ze hammen in het zout, iedere dag nieuw zout, twee weken lang en dan drogen aan de lucht. Zo kunnen de weken en weken hangen. Tegen de kerst gaan ze weer in bad, worden ze ontzout, worden ze gekookt en eventueel ontbeend, prachtig op maat gesneden en opgebonden. Voor Boxing-day zegt de Engelsman, voor het Kerstdiner zegt de Ier. Want niets is lekkerder dan een plakje kalkoen en een plakje ham naast elkaar. Ik ben het met de Ier eens. Alleen wel zelf je spruiten kopen en je aardappels roosteren. Geniet ervan!”

Felix heeft samen met ons een tweetal ‘Selections’ gemaakt, voor een gezelschap van ruim 8 personen (alhoewel je er ook met 10 man ruimschoots van kan genieten) en een voor ruim 14 personen (en dat kunnen er ook nog meer zijn). In beide ‘Selections’ staat de kalkoen centraal. De kleinere versie heeft een ‘demi stuffed turkey’ en de andere onze ‘whole stuffed turkey’. Verder zit elk pakket vol met andere lekkernijen, niet alleen voor een van de kerstavonden, maar ook om tussendoor of nog op een andere avond te genieten van al het heerlijks dat bij kerst hoort. En ja, het lijkt een behoorlijk bedrag, maar zoals Felix al beschrijft, je hebt dan een verzameling van topproducten van onze partner Copas voor de kalkoenen en hofleverancier Dukeshill voor de ham en andere producten. En teruggerekend per persoon is het beter te overzien. Om het geheel nog aantrekkelijker en de gastvrouw of heer de gelegenheid te geven deze kerst bruisend te openen, hebben we er een mooie fles mousserende wijn uit Noord Italië bij gedaan. Deze bekroonde wijn, de Franciacorta Grand Cuvee Brut komt van het wijnhuis Bellavista en is vergelijkbaar met een erg goede champagne.

Felix' selection
"The One"


Kerstdiner voor ruim 8 personen. Incl. bezorgkosten en een gratis fles Franciacorta Gran Cuvee Brut

€249,00

bekijk product
in winkelmand

Felix' selection
"The Max"


Kerstdiner voor ruim 14 personen. Incl. bezorgkosten en een gratis fles Franciacorta Gran Cuvee Brut

€325,00

bekijk product
in winkelmand

WE LEVEREN DIT JAAR OP 22 en 23 DECEMBER

DEDICATED BEZORGDIENST

BEKIJK ONS VOLLEDIG ASSORTIMENT

GA NAAR DE WINKEL