Waarom eten we eigenlijk gevulde kalkoen met Kerst? Omdat gevulde kalkoen een heerlijk gerecht is natuurlijk, maar er zit meer achter deze van oorsprong Amerikaanse en Britse traditie. In deze blogpost lees je een stukje geschiedenis van de Kerstkalkoen en vertellen we je waarom wij voor de echte Britse Copas Kerstkalkoen hebben gekozen.

Hoe werd de Kerstkalkoen in Nederland populair?

Dat kalkoen eten met Kerst van oorsprong geen Nederlandse traditie is wist je ongetwijfeld al. De geschiedenis van de Kerstkalkoen gaat al honderden jaren terug, maar gevulde kalkoen eten met Kerst hebben wij Hollanders pas echt afgekeken van de Amerikanen. Dit gebeurde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nadat Nederland door de Amerikanen was bevrijd werden de Amerikanen als vanzelfsprekend op handen gedragen. Alles wat de Amerikanen mee naar Nederland namen vond het Nederlandse volk fantastisch, zo ook de kalkoen. De Amerikanen aten, en nog steeds, natuurlijk kalkoen met Thanksgiving en voor Nederlanders werd kalkoen ook een symbool voor vrijheid en feestelijkheid. Ook praktisch: met één kalkoen kun je een groot gezelschap van lekker eten voorzien. Lekker en relatief voordelig!

De echte Britse Copas Kerstkalkoen

Niet alleen de Amerikanen koesteren de traditie van gevulde kalkoen eten met Kerst. De Britten zijn ook gek op dit gevulde gevogelte. Onze leverancier Copas is gevestigd op een prachtig landgoed in Engeland en werkt daar volgens traditionele wijze aan de lekkerste Kerstkalkoen van Engeland (en dankzij Boers&Boers tegenwoordig ook van Nederland en België!). Copas gebruikt daarvoor ambachtelijke methoden die de meeste andere bedrijven vanuit kostenoogpunt al lang hebben laten varen. En ja dat is wat prijziger, maar daarmee staat dierenwelzijn en kwaliteit van het eindproduct centraal. Stichting Wakker Dier is niet voor niets openlijk fan voor wat we samen met Copas doen. De kalkoenen worden ook met respect en door Copas zelf geslacht en daarna droog en met de hand geplukt. Veel hygiënischer en daardoor kan het vlees ook nog verder rijpen en daarmee nog malser en smaakvoller worden. Ook leuk om te weten: de leverancier van onze hammen en beefproducten, namelijk Dukeshill, is hofleverancier van het Britse Koningshuis. Kerst vieren als een Britse Royal dus!

Kerstkalkoen anno 2018: online bestellen

Anno 2018 hoef je niet meer zelf naar Engeland af te reizen voor de perfecte Kerstkalkoen. Bij ons kun je de gevulde Copas Kerstkalkoen online bestellen en hem precies op tijd voor kerst laten thuisbezorgen of afhalen. Lees meer over onze dedicated bezorgdienst.