Sinds 2014 is Jan Boers samen met zijn broer René Boers al bezig met het leveren van de overheerlijke en razend populaire Engelse Copas Kerstkalkoen in Nederland. We kunnen dan ook wel stellen dat Jan Boers een echte expert is geworden op het gebied van culinair genieten tijdens de feestdagen. Hoe viert zo’n Kerstkenner zelf Kerst? En heeft hij tips voor het perfecte Kerstdiner?

 

Hoe ben je op het idee gekomen om Kerstkalkoen te gaan verkopen?

We liepen al een aantal jaren rond met de gedachte om samen het kerstdiner in Nederland eens een andere twist te geven. In Nederland komen we, een beetje gechargeerd natuurlijk,  toch niet veel verder dan gourmetten. Dat kan ook leuk zijn, maar dat is toch even wat anders dan wat er bijvoorbeeld in Engeland gebeurt, waar ik een aantal jaren heb gewoond en men na kerst bijna al weer met kerst bezig is! Toen Rene met het idee kwam om iets met kalkoen te doen, dacht ik direct, laten we die dan uit Engeland halen, want daar snappen ze hoe je traditioneel kerst viert met een kalkoen in de hoofdrol! Daarbij wilden we niet zomaar een kalkoen, maar de beste van de beste en zo kwamen we al googelend op de familie Copas. Een geweldige familie, met een prachtige farm en heel veel liefde en respect voor de dieren. Niet voor niets worden ze wel de Rolls Royce onder de kalkoenen genoemd en is ook Stichting Wakker Dier blij met ons initiatief!

Aten jullie vroeger thuis ook al kalkoen met Kerst?

Nee, net als bij de meeste families werd er wel eens aan gedacht, maar het idee is toch vaak dat een kalkoen heel droog wordt. Hadden we toen maar geweten dat er zoiets bestond als een Copas kalkoen, want dat is echt een ander verhaal. De kalkoenen lopen lang vrij rond en ontwikkelen daardoor een mooie natuurlijke vetlaag, waardoor het vlees mooi mals blijft, nog eens versterkt door de manier waarop het vlees wordt verwerkt en het rijpingsproces waar Copas uniek in is.

Wat staat er dit jaar op jouw kerstmenu?

Tsja, we hebben inmiddels zoveel lekkere producten in ons assortiment dat we daar natuurlijk ook zelf van smullen. Beginnend met zalm en mosterd & dille saus, daarna een stukje gevulde kalkoen en Beef Wellington, iets van spruitjes (Bert heeft daar een heerlijk recept voor), een lekkere frisse salade en zoete aardappelpuree, dan wat kaas en eindigend met iets zoets. Dat laatste wordt zeker sticky toffee pudding, want daar was ik in Engeland altijd al gek op. Even geen calorien tellen dan, maar dat doen we natuurlijk sowieso niet met kerst. En weet je wat ook heel lekker is, Christmas pudding en dan, beetje gek, met een van onze kaasje erbij, liefst blauw wat mij betreft. En de volgende dag ga ik voor zeker zeker aan een stukje hertenrugfilet. Ik kijk ook alweer uit naar de wijnen. De Musar en de Chateauneufs is echt een hemels geschenk, maar ook de Sembro, die een stuk goedkoper is, vind ik subliem of een van de Pinots. Ja klopt, ik ga voor rood met Kerst! Oh ja, en wat mij betreft beginnen we met een fles Denbies open te ploppen, een heerlijke champagne van Engelse bodem. Jeetje, was het maar zover, maar we moeten nog even heel hard werken daarvoor. Dus misschien kruip ik met Kerst wel gewoon onder de wol met toastjes en een goede film haha. Nee hoor! Komt vast goed!

Geniet je nog een beetje van de feestdagen of zijn deze voor jullie vooral druk?

Zoals ik net al zei, is het voor ons inderdaad wel buffelen, met weinig slaap. Maar ook superleuk om te doen. We voelen wel een hele grote verantwoordelijkheid, want we kunnen het kerstdiner maken of breken. Het is niet iets wat je even over kunt doen. Dus we nemen dat heel serieus. En ik zou liegen als er nooit iets misgaat, maar dat lossen we altijd op. We hebben een team van mensen om ons heen die net als wij maar voor een ding gaan en dat is er voor zorgen dat iedereen hele mooie herinneringen overhoudt aan onze producten en service!

Wat zijn jouw tips voor het perfecte Kerstdiner?

Mijn belangrijkste tip zou zijn om alles een beetje op tijd te plannen. Dat is denk ik ook wel het leuke en gemakkelijke aan ons assortiment en aan ons concept. Dat is in ieder geval wat we veel terughoren van klanten. We bieden inmiddels veel keuze en inspiratie. En daardoor hoef je niet allerlei kooktijdschriften door of in de drukte van de supermarkt je dingen te vinden en dan met alles lopen sjouwen. Wij nemen heel veel stress weg. Zelfs over de wijn hoef je niet meer na te denken. Ik zou in ieder geval niet tot het laatste moment wachten met bestellen. Je kunt het maar geregeld hebben!

Wat is je grootste wens/droom voor jullie bedrijf?

We doen allemaal nog andere dingen, dus voor onze is Boers&Boers een wat uit de hand gelopen hobby bijna. Maar een die we wel heel serieus nemen en inmiddels wel echt een onderneming is in letterlijke en figuurlijke zin. Natuurlijk moeten we zorgen dat we na kerst alle rekeningen weer kunnen betalen, maar het allerleukste is toch wel als we mailtjes van klanten krijgen die genoten hebben van hun kerst, mede dankzij onze inspanningen. En dat is waar we het voor doen! Het voelt toch als een heel groot kerstdiner waar we duizenden gasten aan tafel krijgen. Dat geeft veel verantwoordelijkheid maar ook ongelofelijk veel voldoening als het dan weer gelukt is. Onze ambitie is en bijft om steeds meer Nederlanders en Belgen en misschien in de toekomst ook nog anderen, te laten zien dat kerst ook anders kan. Met heerlijke en eerlijke producten, waarmee je relatief gemakkelijk zelf een toprestaurant waardig kerstdiner aan je gasten kunt voorzetten. En ja dit is zo leuk, dat we hopen dat we onze fanclub nog verder kunnen laten groeien en dat we dit nog heel lang mogen doen.