Heb jij een ‘Very Very Special Turkey’ besteld voor de feestdagen? Goede keuze! In deze blogpost vertellen we je alles over de perfecte braadtijd van de kalkoen zoals je jouw gevulde Kerstkalkoen als een echte chef kunt serveren deze Kerst.

Het bereiden van de Kerstkalkoen

Het ontbenen en vullen van je Kerstkalkoen is al voor je gedaan, maar voor de uiteindelijke bereiding is nog wel een klein beetje aandacht nodig. Iets wat wij juist leuk en gezellig vinden, het samen in de oven schuiven van de Kerstkalkoen, de geur van de kalkoen en het regelmatig controleren van de temperatuur, geeft toch een heerlijk traditioneel en knus Kerstgevoel? Lees hier alles over het bereiden van de gevulde Kerstkalkoen.

De ideale braadtijd van de Kerstkalkoen

Bestaat de ideale braadtijd van een Kerstkalkoen? Niet helemaal, leggen Jan Boers en de Boers&Boers chefkok Bert van Rijt uit, de precieze bereidingstijd van een kalkoen hangt af van het exacte gewicht van de kalkoen, maar ook van het soort oven waarin je hem gaat braden. Met onze jarenlange ervaring en de ervaring van leverancier Copas kunnen we echter wel een richtlijn geven voor de braadtijd van de perfecte Kerstkalkoen. We leveren een thermometer bij onze kalkoenen die je gebruikt als kompas om op te varen.

De stappen van bereiding van de gevulde Kerstkalkoen

Kort beschreven doorloop je de stappen zoals hieronder beschreven. Voor de uitgebreide beschrijving verwijzen we je naar onze Kerstkalkoen bereidingswijzer met ook foto’s om een en ander te verduidelijken.

  • Stap 1. Neem de kalkoen uit de koelkast en laat hem op een stuk bakpapier op kamertemperatuur komen. (Tijd: 2 uur)
  • Stap 2. Verwarm de oven voor op 180°C bij een heteluchtoven en op 190°C bij een elektrische oven. Smeer de kalkoen in met de marinade en plaats de kerntemperatuurmeter tot hij niet verder kan in het midden van de borst van de kalkoen
  • Stap 3. Zet de kalkoen in de voorverwarmde oven en verwarm hem dertig minuten. (Tijd: 30 minuten)
  • Stap 4. Draai de oventemperatuur naar 130°C bij een heteluchtoven en op 140°C bij een elektrische oven en houd de deur 2-3 minuten open om de temperatuur te laten zakken. Draai de kalkoen na 30 minuten een slag terug. Check de temperatuur hierna regelmatig en laat deze oplopen tot 56°C en haal de kalkoen dan uit de oven. (Tijd: 90 minuten)
  • Stap 5. Pak de kalkoen in met aluminiumfolie en zorg dat de thermometer blijft zitten en zichtbaar blijft. Laat de kalkoen ingepakt liggen op de bakplaat op het aanrecht en laat de thermometer oplopen tot 64°C, de kalkoen is dan klaar om aangesneden en geserveerd te worden. (Tijd: 20-30 minuten)

De totale braadtijd van de kalkoen in uren

Maar wat is nou de totale braadtijd van de kalkoen? Met deze stappen ben je zo’n 160 minuten, dus ca. 2,5 uur, kwijt aan het braden van de kalkoen. Het mooie is dat de oven eigenlijk het werk doet. Behalve af en toe checken, kun je gewoon ontspannen bezig zijn met je gasten en in de tussentijd wat bijgerechten maken of voorbereiden, wijn inschenken of gewoon gezellig kletsen met je disgenoten.

Tips voor het bereiden van de perfecte Kerstkalkoen

Hier nog een paar handige tips die de bereiding makkelijker maken en de kalkoen lekkerder:

  • Ontdooi de kalkoen goed. Ontdooien van een kalkoen kan wel twee dagen duren nadat je hem hebt ontvangen. Tips kun je vinden onder ‘veelgestelde vragen’ op onze website.
  • Gebruik de bijgeleverde marinade om de kalkoen te marineren en daarmee snel dicht te schroeien in de oven. Lekker en eenvoudig!
  • Gebruik de braadtijd van de kalkoen om bijgerechten te maken of op te warmen zodat je alles op tijd kunt serveren.

Bestel jouw very very special Kerstkalkoen nu in onze webshop!