DOWNLOAD DE BEREIDINGSWIJZER ALS PDF

HET BEREIDEN VAN DE KALKOEN

Een kalkoen bereiden is een mooi ritueel, waarbij wel enige aandacht en wat geduld vereist is, maar dat maakt het juist leuk. We hebben het je natuurlijk wel zo gemakkelijk mogelijk gemaakt, om daarmee veel zorg weg te nemen en een zo optimaal en lekker mogelijk eindresultaat te kunnen krijgen. Het is vooral de oven die het werk moet doen!

We nemen je daarom mee in een aantal eenvoudige stappen. Als je geen braadslede of grote pan hebt om de kalkoen eerst aan te braden of het je zelf nog makkelijker wilt maken dan kun je de bijgeleverde marinade gebruiken. Je hoeft dan niet meer te braden en de kalkoen kan zo direct in de oven.

Overigens moet je deze instructies als een richtlijn gebruiken. De bereidingstijden kunnen iets variëren afhankelijk van het exacte gewicht van de kalkoen, maar ook van het type oven. De bijgeleverde thermometer is het kompas waar je op moet varen!

Stap 1:

voorbereiding

 

U gebruikt de marinade

 • Neem de kalkoen uit de koelkast, verwijder het vocht absorberend matje dat onder de kalkoen op de ovenbestendige aluminium schaal ligt. Dep de schaal droog met wat keukenpapier.
 • Smeer met een kwastje lichtjes de schaal en daarna de kalkoen volledig in met de bijgeleverde marinade.
 • Laat vervolgens de kalkoen 2 uur op temperatuur komen
 • Ga verder met stap 1b.

Alternatief: u gebruikt een braadslee of pan

 • Neem de kalkoen uit de koelkast en laat deze 2 uur op temperatuur komen.
 • Braad vervolgens de kalkoen even aan beide kanten mooi bruin aan in een braadslee of grote pan.
 • Ga verder met stap 1b.

Stap 1b: voorverwarmen en thermometer

 • Verwarm de oven voor
 • Heteluchtoven    : voorverwarmen op 180 °C
 • Elektrische oven : voorverwarmen op 190 °C
 • Plaats de thermomer

Prik de bijgeleverde kern temperatuurmeter tot hij niet verder kan in de kern van de kalkoen, dit is in het midden van de borst; zorg dat de meter zichtbaar is als de kalkoen in de oven gaat. 

Stap 2: ovenbereiding

(totaal ca. 2 uur in voorverwarmde oven)

 • Zet de kalkoen in het midden van de voorverwarmde oven en draai de kalkoen een slag zodat de kant waarin de thermometer geplaatst is van je af staat. Je kunt dus in deze eerste fase de thermometer nog niet zien (dat heeft een reden, later moet je de kalkoen weer een slag terugdraaien zodat je de thermometer wel kunt zien; zo wordt de kalkoen, zeker bij een heteluchtoven met een ventilator aan de achterkant, gelijkmatiger verwarmd en kun je op de thermometer kijken als het kritischer wordt!).
 • Zet de wekker op 30 minuten.
 • Draai de temperatuur hierna (nabovengenoemde 30 minuten) naar 130 °C of 140 °C (dus 50 °C lager) en laat de deur van de oven even 3 minuten openstaan zodat de temperatuur direct zakt naar de gewenste temperatuur.
 • De volgende fase duurt ca. 90 minuten. In deze periode moet de kerntemperatuur uiteindelijk naar 55-58 °C
 • Draai de kalkoen halverwege deze fase, dus na 45 minuten een slag terug, zodat je nu de thermometer kunt zien. Hiermee bereik je dus dat de temperatuur gelijkmatig wordt verdeeld (de kalkoen staat dus nu in total ca. 75 minuten in de oven, inclusief de eerste fase).
 • Hou nu de meter goed in de gaten en check na ongeveer 15 minuten na omdraaien wat regelmatiger; voor alle duidelijkheid: de kalkoen staat nu in totaal 1.5 uur (30 minuten + 45 minuten + 15 minuten) in de oven en heeft gemiddeld nog zo’n 30 minuten te gaan.Zodra de meter een temperatuur van 55-58 °C bereikt heeft,haal je de kalkoen uit de oven. Nu komt het rust moment van de kalkoen en het nagaren.

PS als je geen gebruik maakt van de thermometer of wil ‘double checken’ of de kalkoen gaar is, dan kunt je na 1.5 uur met een prikker in de kalkoen poten prikken. Als er helder vocht uit komt dan is de kalkoen gaar. Als het vocht nog troebel is dan moet de kalkoen nog ca. 20-30 minuten terug tot er helder vocht uit komt.

Stap 3: rust tijd van de kalkoen

Pak de kalkoen goed, dus in zijn geheel in met aluminium folie, laat de thermometer erin zitten en zorg dat de meter zichtbaar blijft tijdens het inpakken met de folie.

Laat de kalkoen ingepakt liggen op de bakplaat  in de keuken en laat de thermometer oplopen tot ca. 63-66 graden, dit zal ongeveer 30 minuten duren. Zodra deze temperatuur bereikt is kan de kalkoen aangesneden worden. Mocht de meter, bijvoorbeeld door een relatief koude keuken, niet oplopen tot 63 °C, zet de kalkoen dan nog ca. 10 minuten terug in de oven met het folie eromheen. De kalkoen kan daarna direct opgediend worden.

Je kunt de kalkoen het beste met een scherp (eventueel elektrisch) mes in het midden aansnijden en dan naar beide kanten mooie dunne plakken snijden. Gebruik eventueel een spatel om de vulling op zijn plaats te houden en de plakken mooi op borden presenteren. Daarna kun je ook de poten eraf snijden. Deze hebben bruin vlees wat veel mensen ook heerlijk vinden om er bij te eten. De vulling is zo goed mogelijk verdeeld, maar het kan zijn dat er iets meer vulling aan de achterkant van de kalkoen zit. Dat kunt u eventueel nog verder verdelen of later opeten. Overigens ook lekker op een sandwich de volgende dag, zoals dat nogal eens in Engeland gebeurt!

Tip

Houd u de temperatuur in de gaten, zodra hij 58-61 °C bereikt, duurt het nog ongeveer 15 minuten tot de kalkoen klaar is. Deze tijd kunt u gebruiken om alle bijgerechten die u heeft warm te maken zodat u alles gelijktijdig kunt serveren.

EET SMAKELIJK