12 personen

Benodigdheden:
50 gram boter
2 kg vastkokende aardappels
2,5 dl kookroom
2,5 dl crème fraîche
8 gram zout
2 gram peper
3 teentjes geperste knoflook
4 takjes verse tijm
100 gram geraspte kaas

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Vet een grote ovenschaal met de helft van boter.
Schil en was de aardappelen en snijd of schaaf in dunne plakjes.
Roer in een grote kom de kookroom, crème fraîche, zout, peper, knoflook en tijm goed door elkaar.
Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs in de ingevette ovenschaal en schenk het roommengsel erover.
Bestrooi de aardappelen met de geraspte kaas en verdeel de rest van de boter in klontjes erover.
Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat de aardappelgratin in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar worden.