VERY, VERY SPECIAL TURKEY: KALKOEN VOOR CA. 12 PERSONEN
Een speciaal geselecteerde en rijk gevulde Boers&Boers kalkoen van ca. 5.0 kg, goed voor zo’n 12 personen. Om het je nog makkelijker te maken hebben we onze kalkoen al helemaal vanbinnen ontbeend en op exquise wijze gevuld. Voor de vulling gebruiken we verfijnd kalkoengehakt, gecombineerd tot een heerlijk zoet hartig recept met onder meer cranberries, kastanjechampignons, appeltjes, abrikozen, een bosuitje, rode ui en paprika en bij kerst passende kruiden. Daarnaast hebben we nog een variant met dezelfde samenstelling, maar verder nog vijgen en extra specerijen. Beide varianten hebben in de loop der jaren tot zeer lovende recensies geleid, van journalisten en onze klanten!
Al met al een hele mooie basis voor een prachtig en heerlijk eindresultaat, toprestaurant waardig, zelf thuis gemaakt. We hebben een makkelijke handleiding ontwikkeld, ook al jaren beproefd en leveren een echte vleesthermometer mee om een perfect gegaard eindresultaat te garanderen.
Overigens zijn onze vullingen glutenvrij.
Tot slot kun je natuurlijk ook kiezen voor een ongevulde, niet ontbeende kalkoen om deze zelf te vullen. Dat scheelt vanzelfsprekend aanzienlijk in prijs, omdat het ontbenen zoals wij dat doen zeer specialistisch en arbeidsintensief is. Zelf vullen kan natuurlijk wel en daar kun je online allerlei bereidingen voor vinden, zoals bijvoorbeeld die van Uit Pauline’s Keuken.
BOERS&BOERS
GEVULDE KALKOEN
ca. 5.0 kg
ONTBEEND EN GEVULD MET HEERLIJK ZOETE EN HARTIGE VULLING & VIJGEN EN EXTRA SPECERIJEN
- Verfijnd kalkoengehakt
- Cranberries, appeltjes, abrikozen
- Kastanjechampignons, bosui, rode uit, paprika
- Kruiden en specerijen
- Extra: vijgen, kaneel, kardemom en vleugje kruidnagel
€139,00
€10,75 pp.
BOERS&BOERS
GEVULDE KALKOEN
CA. 3.5 KG
ONTBEEND EN GEVULD MET HEERLIJK ZOETE EN HARTIGE VULLING
- Verfijnd kalkoengehakt
- Cranberries, appeltjes, abrikozen
- Kastanjechampignons, bosui, rode uit, paprika
- Kruiden en specerijen
- Optie: aangevuld met vijgen en extra specerijen (kaneel, kardemom en vleugje kruidnagel)
€109,00
€13,50 pp.
BOERS&BOERS
ROLLADE VAN KALKOEN
CA. 1.5 KG
ONTBEEND EN GEVULD MET HEERLIJK ZOETE EN HARTIGE VULLING
- Verfijnd kalkoengehakt
- Cranberries, appeltjes, abrikozen
- Kastanjechampignons, bosui, rode uit, paprika
- Kruiden en specerijen
- Optie: aangevuld met vijgen en extra specerijen (kaneel, kardemom en vleugje kruidnagel)
€74,50
€12,50 pp.
KALKOEN SPECIALITEITEN
Speciaal voor kleinere gezelschappen hebben we ook een aantal andere gevulde opties die we in de loop der jaren hebben ontwikkeld. Dit jaar hebben we voor het eerst ook een kleinere gevulde kalkoen van ca. 3.5 kg. Ook deze kalkoen komt van dezelfde Limburgse velden en is vervolgens ontbeend en gevuld. Naar verhouding wel iets duurder, omdat het ambachtelijke handwerk hetzelfde blijft, maar desondanks ideaal voor mensen die niet zo’n grote kalkoen willen, maar wel traditioneel willen genieten. We vullen de kalkoen met onze traditionele vulling met verfijnd kalkoengehakt en onder meer cranberries, kastanjechampignons, appeltjes, abrikozen, een bosuitje, rode ui en paprika en je kunt ook kiezen voor de wat meer uitgesproken variant waar we nog vijgen en extra specerijen aan toevoegen.
Verder verkopen we weer onze kalkoenrollade, of zoals de Engelsen zouden zeggen ‘Stuffed Turkey Breast Roast’, ook ideaal voor wat kleinere gezelschappen en heel gemakkelijk te snijden en verdelen! De rollade komt ook in beide vullingen, traditioneel of eventueel met met daaraan toegevoegd vijgen en extra specerijen.
Voor zowel de kleinere kalkoen als de rollades hebben we een hele makkelijke handleiding ontwikkeld en leveren we een echte vleesthermometer mee om een perfect gegaard eindresultaat te garanderen.
Tot slot hebben we op veler verzoek dit jaar ook weer paupiettes, kalkoenrolletjes gevuld met onze traditionele vulling en omwikkeld met heerlijke bacon.
THE PERFECT KNIFE
Samen met familiebedrijf en dé messenspecialist Robert Herder hebben we het ideale mes ontworpen voor het aansnijden van gevulde kalkoen, Beef Wellington of andere mooie vleesgerechten. Volledig met de hand gemaakt en van de allerbeste kwaliteit, voor levenslang culinair plezier! We bieden dit mes aan voor de helft van de prijs (van € 110 voor € 55) bij aankoop van minimaal € 125 (excl. bezorgkosten) aan andere producten. Nergens anders te koop en een prachtige “tool” voor de culinaire liefhebber. Mooier wordt het niet!
WILDGERECHTEN
Om ons assortiment nog completer en passender te maken voor het ultieme kerstdiner hebben we ook een aantal hele mooie wildspecialiteiten. We zijn hiervoor een verdere samenwerking aangegaan met Jager&Boer na het succes en de goede reviews van vorig jaar. Het assortiment is inmiddels meer dan volwaardig met hertenrugfilet en hertenbiefstuk van Veluws edelhert en we gaan ook op herhaling met de reerugfilet. De filets zijn beiden boterzacht en de hertenbiefstuk heeft wat meer structuur voor de echte vleesliefhebbers die van wat meer “bite” houden.
WILDGERECHTEN
In ons wildassortiment hebben we nog een aantal hele mooie andere opties, allemaal van eigen bodem. Nieuw is de hertenrollade van Veluws edelhert, met een mooie verfijnde smaak voor een feestelijk braadstuk op de kerstdis. En natuurlijk hebben we ook de successen van vorig jaar toegevoegd: een rijk gevulde Wildsoep, een prachtige Wildstoof en natuurlijk Hazenpeper. Huisgemaakt door Jager&Boer en boordevol passie voor lekker eten.
BEEF SPECIALTIES
Ons veelgeprezen Beef Wellington pakket hebben we deze voor kerst weer samengesteld met een zorgvuldig geselecteerde chateaubriand van Hereford rund uit ons eigen Limburg! Daarnaast ham van Limburgs Kloostervarken en natuurlijk onze eigen speciale vulling met onder meer kipgehakt, sjalotjes, kastanjechampignons en ei.
Volgend op eerder succes hebben we ook nu weer twee opties aan ons ‘beef’ assortiment toegevoegd. Van dezelfde Limburgse boerderij waar we het vlees halen voor de Beef Wellington hebben we nu ook een botermalse tournedos en een ribeye. De laatste is ideaal voor op de BBQ, want een groeiend deel van onze klanten staat ook met kerst lekker achter de BBQ!
OTHER DELICIOUS SPECIALTIES
Naast onze gevogelte- en beef specialiteiten hebben we ook dit jaar nog een aantal andere opties om deze kerst tot een waar culinair feest te maken.
Samen met Jager&Boer hebben we de perfecte eendenborstfilet gevonden en een heerlijke lamsrack. Twee gerechten die sowieso al vaak in Nederland op het kerstmenu staan, maar nu ook bij ons verkrijgbaar zijn met de kwaliteit die je van Boers&Boers mag verwachten.
Daarnaast natuurlijk de Bourgondische beenham van Limburgs kloostervarken. Om het nog specialer te maken hebben we een zakje glacé toegevoegd dat je eventueel kunt aanbrengen voor het bereiden in de oven. Onze chef Bert heeft deze samengesteld van honing, mosterd en wat sinaasappel voor een heerlijke finishing touch!
Tot slot op herhaling natuurlijk ook weer de traditioneel Pigs in Blanket, eveneens van Limburgs Kloostervarken, heerlijk bij de kalkoen of als snackje om de kinderen in het gareel te houden!
SOEPEN
Met de toevoeging van een mooie bospaddenstoelensoep van onze eigen chef Bert hebben we nu een mooi en volwaardig assortiment soepen om het kerstmenu ook vooraf of tussendoor van heerlijke smaken te voorzien.
Naast de bospaddenstoelensoep hebben we natuurlijk ook weer onze eigen romige kreeftensoep, eveneens van de meesterhand van fijnproever Bert. En we gaan op herhaling met de zeer gewaardeerde wildsoep die we met Jager&Boer hebben ontwikkeld.
FISH &MORE
Heerlijke visspecialiteiten, samen met topleverancier Schmidt Zeevis samengesteld. Zoals gerookte Schotse zalm en de heerlijke Gravad Lachs met mosterd dillesaus. Maar ook paling en forel, eventueel te combineren tot een Trio van Vis met de gesneden gerookte zalm. En heerlijke Hollandse garnalen en speciaal door onze chef Bert bereide romige kreeftensoep.
ERVOOR, ERNA OF ERBIJ
Op veler verzoek is kaas ook dit jaar weer terug in ons assortiment, met de geweldige selectie via Betty Koster, de (on)gekroonde kaaskoningin van Nederland. Samen met haar en Felix Wilbrink hebben we een combinatie van Nederlandse en Engelse kazen waarmee je jezelf en jouw gasten geen groter culinair plezier kunt doen.
Om het menu compleet te maken hebben we nog een aantal fantastische producten, stuk voor stuk ‘beauties’ die we al eens eerder in ons assortiment hadden, soms op een andere manier, zoals onze kazen en het inmiddels legendarische kerstbrood. Dit jaar hebben we de allerbeste Panettone die er in Nederland te krijgen is van House of Bakers. Top patissier en oprichter Boudewijn Nijmeijer heeft twee jaar gewerkt om de ultieme Panettone en heeft daar zeer recent ook zeer hoge ogen mee gegooid tijdens de wereldkampioenschappen in het hol van de leeuw Italië!! Panettone is een Italiaans luxebrood met vruchten. Van oorsprong komt het uit Milaan. Het wordt vooral rond Kerstmis gegeten. Het brood heeft een luchtige structuur en wordt gebakken in een hoge ronde vorm. Het wordt gemaakt van een zacht, onvolledig gekookt deeg dat suiker, rozijnen en gekonfijt fruit bevat.
BIJZONDERE SMAAKMAKERS
We hebben een aantal mooie jus producten, huisgemaakt door onze eigen chef kok Bert, voor bij kalkoen en hert. Met dragon voor bij gevogelte, port voor bij vlees en wild, of knoflook bij lam of bijvoorbeeld een heerlijke tournedos of ribeye. Maar in principe is elke jus bij alles te gebruiken en is het heel persoonlijk qua smaak. Daarnaast hebben we vanzelfsprekend traditioneel onze Cranberry Sauce van Copas uit Engeland.
En om het feest compleet te maken hebben we ook weer de gezouten karamel boerenboter van “Van de Koe”. Naar traditioneel Frans recept, maar dan van Nederlandse bodem. Deze zalige gezouten karamel wordt gemaakt van alleen maar gezouten boter, crème fraîche en suiker. Heerlijk bij (kerst)brood, op een pannenkoek, bij ijs of in je baksels. Of je lepelt ‘m zo uit het potje, uit ervaring weten we dat dat ook heerlijk is.
WITTE WIJN HEERLIJK BIJ GEVOGELTE EN VIS
Als instapper voor onze witte wijnen hebben we de Viognier van Dumanet. Mooi zacht bloemig, rijp en mollig maar niet zo vettig als chardonnays kunnen zijn. De andere zeer toegankelijke witte wijn is de Signature Chenin Blanc van het Zuid Afrikaanse wijnhuis Spier. Heerlijk fris, zeer elegant en bijzonder lekker als aperitief, maar ook ideaal bij vis en gevogelte.
Natuurlijk hebben we ook weer de Zuid Afrikaanse chardonnay van Warwick. Romig mondvullend, maar ook fris dankzij het zomerse briesje dat door dit droge gebied zwiert.
Verder een hele mooie Grauburgunder, heerlijk zacht en fris, maar met een karaktervolle body. Een echt allrounder in het wat hogere segment die je werkelijk overal bij kunt schenken, ideaal dus voor de kerstdagen!
En tot slot natuurlijk de heerlijk sprankelende Prosecco van het huis Sacchetto. Heerlijk bij de borrel, maar ook lekker bij vis of ham bijvoorbeeld. En in een prachtige fles, uitstekend om het kerstdiner bruisend te beginnen!
RODE WIJN VOOR HET PERFECTE KERSTDINER
Tijdens het kerstdiner pakken we uit. We halen alles uit de kast en hebben al snel de neiging om een wijn te kiezen die imponeert in plaats van één die perfect bij het eten past. Bij kalkoen moet je toch een beetje oppassen. Tannines zijn de vijand. Die doet het goed bij een sappig stuk rood vlees, maar niet bij delicate kalkoen.
Zoek dus een dito wijn uit. Geen krachtpatser, maar een elegante, gracieuze wijn. Laat dat nu net het synoniem voor Pinot Noir zijn. Deze druif laat zich niet gek maken. Doet niet aan concessies. Met zijn dunne schil is hij zeer gevoelig voor ziektes en moet hij niets hebben van hitte. Het is, kortom, een druif die de wijnboer met zachte hand moet verzorgen.
Zeg je pinot noir, dan zeg je Bourgogne. Natuurlijk. Klassieke stijl, waar aardse tonen voorop staan met zo’n typerend stalluchtje waar wijnliefhebbers gek genoeg dol op zijn. Dat alles gaat gepaard met rijp rood fruit, denk aan: net geplukte kersen, aardbeien en frambozen. We hoeven niet uit te leggen hoe goed dat gaat bij de vulling, toch?
We hebben een klassieke Franse Pinot Noir uit de Bourgogne van Pascal Clement. We hebben bij de speciale wijnen zelfs nog een hele mooie, wat zwaardere en dito geprijsde Pinot Noir van Domaine Perdrix, eveneens uit de Bourgogne. Maar daarnaast hebben we ook wat goedkopere alternatieven, zoals de ‘Godfather in the kitchen’, de Zinfandel van de regisseur Coppola, een iets zwaardere rode wijn van de zinfandel druif, vergelijkbaar met de Italiaanse primitivo. Nog steeds niet overheersend bij de kalkoen en daardoor heerlijk bij de vulling met vijgen en ook heerlijk bij rood vlees.
Verder hebben we gekozen voor een mooie betaalbare Valpolicella en tot slot een heerlijke soepele en makkelijke rode wijn, de Sembro, voor ons een rode favoriet om werkelijk overal bij te drinken, zelfs heerlijk gewoon zo, op een mooi winter namiddag.
ONZE SPECIALE WIJNEN
We konden de verleiding niet weerstaan om een klein beetje decadent te doen. Het is tenslotte maar één keer per jaar kerst. Voor wie wil uitpakken, hebben we een aantal hele bijzondere wijnen uitgekozen.
We hebben de heerlijke en relatief goed betaalbare Champagne de St Marceaux om het kerstdiner bruisend te beginnen, maar natuurlijk ook heerlijk om het nieuwe jaar straks feestelijk in te luiden.
Verder hebben we een van onze eigen absolute favorieten toegevoegd, de Amarone versie van de Valpolicella van het huis Soprasasso. Echt prachtig, heerlijk vol, lekker bij vlees, maar ook kaas. Misschien wat zwaar voor bij de kalkoen, maar wel verleidelijk om het stiekem toch gewoon te doen.
Daarnaast hebben we een hele bijzondere rode wijn in ons assortiment. Château Musar 2017 uit Libanon. Je zou het niet zeggen, maar Libanon is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Hier vond al wijnbouw plaats nog voordat ze er ook maar aan dachten in Frankrijk. Château Musar staat aan de top en wordt in dezelfde adem genoemd met de grote namen uit Bordeaux, Bourgogne en de Rhône. Vergelijken kun je ze niet, het is een unieke stijl die verrassend genoeg perfect past bij kalkoen. Het geheim zit ‘m in de jarenlange rijping.
Tot slot hebben we dit jaar een absolute topper uit de Bourgogne, namelijk een Nuits St. Georges aoc ‘Domaine des Perdrix’ uit 2021 uit het noordelijke gedeelte van de Côte d’Or, de Côte de Nuits. Hier bevinden zich de wijndorpen waar de Pinot Noir het best tot rijping komt, waar de rode Bourgognes de meeste finesse hebben, in combinatie met kracht en complexiteit.