
VERY, VERY SPECIAL TURKEY: KALKOEN VOOR CA. 10-12 PERSONEN
Een rijk gevulde Copas kalkoen van ca. 4.5-5.0 kg, goed voor 10-12 personen. Om het je nog makkelijker te maken hebben we de Copas kalkoen samen met partner en specialist Adlington al helemaal vanbinnen ontbeend en op exquise wijze gevuld. Voor de vulling gebruiken we verfijnd kalkoen- en kipgehakt, gecombineerd tot een heerlijk zoet hartig recept met onder meer cranberries, kastanjechampignons, appeltjes, abrikozen, een bosuitje, rode ui en paprika en bij kerst passende kruiden. Daarnaast hebben we nog een variant met dezelfde samenstelling, maar daarnaast nog vijgen en extra kruiden, zoals onder meer wat kaneel, kardamom en een vleugje kruidnagel. Beide varianten hebben in de loop der jaren tot zeer lovende recensies geleid, van journalisten en onze klanten!
Al met al een hele mooie basis voor een prachtig en heerlijk eindresultaat, toprestaurant waardig, zelf thuis gemaakt. We hebben een makkelijke handleiding ontwikkeld, ook al jaren beproefd en leveren een speciale marinade en een echte vleesthermometer mee om een perfect gegaard eindresultaat te garanderen.
Beide varianten zijn ook als glutenvrije optie verkrijgbaar.
Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen om een ongevulde, niet ontbeende kalkoen om deze zelf te vullen. Dat scheelt vanzelfsprekend aanzienlijk in prijs, omdat het ontbenen zoals wij dat doen zeer specialistisch en arbeidsintensief is. Zelf vullen kan natuurlijk wel. De Engelsen doen niet anders! We hebben daar met culinair journalist Felix Wilbrink en onze chef Bert van Rijt een filmpje van gemaakt. Je kunt natuurlijk zelf een vulling maken, maar om het iets makkelijker te maken verkopen we nu onze vulling ook los in hetzelfde gewicht als we zelf bij de gevulde kalkoen gebruiken (800 gram).
copas turkey
ca. 4.5-5.0kg
GEVULD EN ONTBEEND MET HEERLIJKE ZOETE EN HARTIGE VULLING TRADITIONEEL + VIJGEN EN EXTRA SPECERIJEN
- Kalkoen en kip gehakt
- Cranberries, appeltjes, abrikozen
- Kastanjechampignons, bosui, rode uit, paprika
- Kruiden en specerijen
- Extra: vijgen, kaneel, kardemom en vleugje kruidnagel
- Ook glutenvrij verkrijgbaar
€149,00
€13,00 pp.
€13,00 pp.SPECIALE BOERS&BOERS VULLING/PATÉ (LOS) TRADITIONEEL OF EXTRA MET VIJGEN CA. 800 GRAM
- Kalkoen en kip gehakt
- Cranberries, appeltjes, abrikozen
- Kastanjechampignons, bosui, rode uit, paprika
- Kruiden en specerijen
- Ook variant met extra vijgen, kaneel, kardemom en vleugje kruidnagel
€119,00
€12,50 pp.
€12,50 pp.DEMI TURKEY: HALVE KALKOEN VOOR RUIM 6 PERSONEN
Onze ‘halve kalkoen’ is uitermate geschikt voor kleinere gezelschappen (ruim 6 personen). De kalkoen is vanbinnen ontbeend en mooi gevuld, met precies hetzelfde effect als de hele gevulde kalkoen. Je kunt hem mooi in plakjes snijden en bij het opdienen is het net een mooie Iberico ham met been. Ook de vulling is hetzelfde als bij de hele kalkoen. Voor de vulling wordt vlees gebruikt van de speciale kalkoenen en kippen die vrij rondlopen op het Copas landgoed. Dit wordt als verfijnd gehakt gecombineerd tot een heerlijke zoet hartige vulling met onder meer cranberries, kastanjechampignons, appeltjes, abrikozen, een bosuitje, rode ui en paprika. We hebben ook bij de demi turkey de variant met vijgen en extra specerijen. Welke variant je ook kiest, beiden staan voor een prachtig en heerlijk eindresultaat, toprestaurant waardig, zelf thuis gemaakt. We leveren een makkelijke handleiding, een speciale marinade en een echte vleesthermometer mee om een perfect gegaard eindresultaat te garanderen.
Ons aanbod van kalkoenen is ruim afgestemd op de verwachte vraag. We zijn tot en met 19 december geopend, maar ons advies is niet tot het allerlaatste moment te wachten om teleurstelling te voorkomen. Eenmaal besteld betekent vanzelfsprekend dat we de levering kunnen garanderen.
COPAS ROLLADE VAN KALKOEN CA. 1.5 KG
heerlijk zoete en hartige vulling met FIGS & EXTRA SPICES
- Verfijnd kalkoen en kip gehakt
- Cranberries, appeltjes, abrikozen
- Kastanjechampignons
- Bosui, rode uit, paprika
- Kruiden en specerijen
- Extra: vijgen, kaneel, kardemom en vleugje kruidnagel
€85,00
€13,50 pp.
€13,50 pp.ROLLADE VAN GEVULDE KALKOEN VOOR CA. 6 PERSONEN
Onze kalkoenrollade, of zoals de Engelsen zouden zeggen ‘Stuffed Turkey Breast Roast’ is ideaal voor wat kleinere gezelschappen die wel graag traditioneel kerst willen vieren met een van onze heerlijke gevulde kalkoenen, maar het ook bij het snijden en verdelen wat makkelijker willen maken! De rollade komt in beide vullingen, dus de traditionele met onder meer cranberries, kastanjechampignons, appeltjes, abrikozen, een bosuitje, rode ui en paprika en de wat meer uitgesproken variant waar we nog vijgen en extra specerijen aan toevoegen.
De rollade weegt ca. 1,5 kg. Dat is genoeg voor ca. 6 personen. Het grote voordeel is dus dat het makkelijk is om plakjes te snijden, wat minder bourgondisch, maar het presenteert en verdeelt wat makkelijker. Ideaal voor als je met wat minder mensen bent of het als onderdeel van bijvoorbeeld een buffet wilt presenteren.
Beide varianten staan voor een prachtig en heerlijk eindresultaat, toprestaurant waardig, zelf thuis gemaakt. We hebben een makkelijke handleiding ontwikkeld, ook al jaren beproefd en leveren een speciale marinade en een echte vleesthermometer mee om een perfect gegaard eindresultaat te garanderen.
VERY VERY SPECIAL CHICKEN
Onze zeer speciale kip komt van onze partner Adlington, het familiebedrijf met eigen farm dat ook onze Copas kalkoenen ontbeent en vult. We zeggen kip maar officieel is het een prijswinnende “free range cockerel”, dus een vrij rondlopende haan, net als onze kalkoenen met alle zorg omgeven en gevoed met lokale granen en, heel bijzonder, appels! Het gevogelte wordt zoals onze kalkoenen met zorgvuldige aandacht en respect geslacht en het vlees wordt op traditionele en ambachtelijke wijze bereid, vergelijkbaar met hoe dat met wild gebeurt. Prachtig van smaak en niet te vergelijken met wat er regulier te koop is.
Onze gevulde kip is al helemaal ontbeend en gevuld. Voor de vulling gebruiken we verfijnd kalkoen- en kipgehakt, gecombineerd tot een heerlijk zoet hartig recept met onder meer cranberries, kastanjechampignons, appeltjes, abrikozen, een bosuitje, rode ui en paprika en bij kerst passende kruiden.
Net als de kalkoen kunnen we de kip ook ongevuld leveren, zodat je er zelf nog mee aan de slag kan. Bijvoorbeeld met onze losse vulling, met je eigen vulling of op de BBQ met een ‘beer can’ voor de ruigere kerstvierders onder ons!
THE PERFECT KNIFE
Samen met familiebedrijf en dé messenspecialist Robert Herder hebben we het ideale mes ontworpen voor het aansnijden van gevulde kalkoen, Beef Wellington of andere mooie vleesgerechten. Volledig met de hand gemaakt en van de allerbeste kwaliteit, voor levenslang culinair plezier! We bieden dit mes aan voor de helft van de prijs (van € 110 voor € 55) bij aankoop van minimaal € 125 (excl. bezorgkosten) aan andere producten. Nergens anders te koop en een prachtige “tool” voor de culinaire liefhebber. Mooier wordt het niet!
WILD – ULTIEM GENIETEN
Om ons assortiment nog completer en passender te maken voor het ultieme kerstdiner hebben we ook een aantal hele mooie wildspecialiteiten. We betrekken wild hert uit het noorden van Schotland van twee landgoederen genaamd Altnaharra en Culligran, waar onze “loin” (hertenrugfilet) vandaan komt. Boterzacht van structuur en smaak met een van de beste recensies in ons assortiment (9.6!).
Daarnaast hebben we een hele mooie reerug van eigen bodem via onze samenwerking met Jager&Boer. De reerug is heerlijk delicaat van smaak en komt in kleinere porties. Daarnaast hebben we binnen het wild thema een aantal andere heerlijke producten en gerechten met Jager&Boer samengesteld. Een mooi gevulde Wildsoep, een prachtige Wildstoof en natuurlijk Hazenpeper. Huisgemaakt door Jager&Boer en boordevol passie voor lekker eten.
DELICIOUS SPECIALTIES
Ook dit jaar hebben we weer een aantal mooie hammen en ham gerelateerde producten. Allereerst natuurlijk ham van Dukeshill, hofleverancier van het Britse Koningshuis en beroemd om haar Wiltshire ham, die we al geglaceerd als St George ham verkopen. Daarnaast hebben we een mooie lokale beenham van Limburgs Kloostervarken.
We hebben uiteindelijk toch ook weer de traditionele Pigs in Blanket kunnen organiseren, eveneens van Limburgs Kloostervarken!
We hebben verder ook weer de Honey Mustard glaze van Dukeshill in ons assortiment om de ham en eventueel andere gerechten van een extra lekker laagje of sausje te voorzien!
DELICIOUS SPECIALTIES
Ons veelgeprezen Beef Wellington pakket hebben we deze voor kerst samengesteld met een zorgvuldig geselecteerde chateaubriand van Hereford rund uit ons eigen Limburg! Daarnaast ham van Limburgs Kloostervarken en natuurlijk onze eigen speciale vulling.
Nieuw dit jaar is lamsbout, natuurlijk van Dukeshill, want dit mooie product wordt zeer hoog gewaardeerd door onze buren aan de andere kant van de plas voor hun ‘Sunday Roast’, maar ook voor kerst.
En verder gaan we vanzelfsprekend op herhaling met onze door Dukeshill bereide en zeer gewaardeerde BBQ Pulled Pork.
Tot slot konden we niet anders dan ook de fantastische Piccalilli van Dukeshill toevoegen aan ons assortiment, gewoon, omdat we die zelf zo lekker vinden en ook heerlijk is bij de restjes op ‘the day after Christmas. De lekkerste piccalilly ever.
VIS VERWENNERIJ
Heerlijke visspecialiteiten, samen met topleverancier Schmidt Zeevis samengesteld. Zoals gerookte zalm, ook als grote moot van ruim 1 kg, ideaal voor grote gezelschappen, of relatiegeschenk! Maar ook paling en forel, eventueel te combineren tot een Trio van Vis met de gesneden gerookte zalm. En heerlijke Hollandse garnalen en speciaal door onze chef Bert bereide romige kreeftensoep.
VIS VERWENNERIJ
Heerlijke visspecialiteiten, samen met topleverancier Schmidt Zeevis samengesteld. Zoals gerookte zalm, ook als grote moot van ruim 1 kg, ideaal voor grote gezelschappen, of relatiegeschenk! Maar ook paling en forel, eventueel te combineren tot een Trio van Vis met de gesneden gerookte zalm. En heerlijke Hollandse garnalen en speciaal door onze chef Bert bereide romige kreeftensoep.
KERSTBROOD, STOOFPEERTJES EN DESSERTS
Ook dit jaar hebben we weer stoofpeertjes. Van Gieser Wildeman peertjes en met de hand geschild, geheel volgens traditie bereid door de familie Oosterom. Samen met hen doen we dit jaar weer ons afhaalpunt bij hun boerderijwinkel ‘de Ooievaar’.
Daarnaast hebben we natuurlijk weer het Britse dessert waar je je vingers bij opeet: Sticky Toffee Pudding, traditioneel bereid door Dukeshill. Dat laatste geldt ook voor dat andere klassieke Britse dessert: Christmas Pudding.
En we gaan op herhaling met het heerlijke Kerstbrood van Broodheeren. Gevuld met echte amandelspijs, een vleugje banketbakkersroom en amarenekersen.
BIJZONDERE SMAAKMAKERS
We hebben een aantal mooie jus producten, huisgemaakt door onze eigen chef kok Bert, voor bij kalkoen en hert. Daarnaast vanzelfsprekend een Cranberry Sauce, traditioneel van Copas. En om het compleet te maken een echte Engelse Coronation sauce op basis van abrikozen, appel en onder meer kerrie; heerlijk bij gevogelte of bij een lekkere turkey sandwich als je nog wat kalkoen over hebt na het kerstdiner.
Verder hebben we als bijzondere extra smaakmaker Brandy Butter, heerlijk voor bij onder meer de Christmas pudding, maar ook bij andere desserts of bij kerstbrood. Bestaat uit ongezouten roomboter, suiker en brandy (cognac). Eigenlijk veel te lekker, maar we verkopen het toch maar!
En om het feest compleet te maken hebben we ook weer de gezouten karamel boerenboter van “Van de Koe”. Naar traditioneel Frans recept, maar dan van Nederlandse bodem. Deze zalige gezouten karamel wordt gemaakt van alleen maar gezouten boter, crème fraîche en suiker. Heerlijk bij de Sticky Toffee Pudding, op (kerst)brood, op een pannenkoek, bij ijs of in je baksels. Of je lepelt ‘m zo uit het potje, uit ervaring weten we dat dat ook heerlijk is.
WITTE WIJN HEERLIJK BIJ GEVOGELTE EN VIS
Viognier, ook wel het zwoele zusje van chardonnay genoemd, vormt het perfecte huwelijk met kalkoen. Kenmerkend voor deze druif is haar bloemige zachtheid. Waar andere druiven allerlei technieken nodig hebben om zachter te worden, gaat dat bij viognier vanzelf. Mits de wijnboer haar kan temmen. Het is namelijk een behoorlijke lastpak. Niet voor niets noemde Harold Hamersma viognier ooit ‘de diva onder de druiven, die je met fluwelen handschoenen moet aanpakken’. Als je dat doet, heb je goud in handen.
Als instapper voor onze witte wijnen hebben we daarom de de viognier van Dumamet gekozen. Mooi krachtig in de geur, abrikozen, acacia-bloesem, amandelen, breed en open, rijp en mollig, zacht en weelderig, klein vetje. Een prima aperitief, mooi te combineren met salades en visgerechten.
Voor wie zich niet laat verleiden door het zwoele zusje van chardonnay, hebben we de druif zelf ook een plekje gegeven. Deze chardonnay komt van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Warwick. De eigenaresse Norma Ratcliffe, was de eerste vrouwelijke wijnmaker in de Kaap. Vandaar de toepasselijke naam van deze chardonnay: The First Lady. Deze chardonnay laat zich niet makkelijk in een hokje stoppen. Hij is allesbehalve standaard. Romig is ‘ie zeker. Mondvullend. Maar ook fris & groen dankzij het zomerse briesje dat door dit droge gebied zwiert. Gaat lekker bij de kerstkalkoen en is een must bij de gerookte zalm!
Verder hebben we een mooie Pinot Grigio toegevoegd als je een iets frisser alternatief zoekt. Hij komt van de terrasvormige wijngaarden van de Cembra-vallei, die gemiddeld op 300 tot 400 meter hoogte liggen, wat bijdraagt aan de exclusieve frisheid van de wijn.
En tot slot leek het ons een goed plan om een lekkere Prosecco toe te voegen, van het huis Sacchetto. Heerlijk bij de borrel, maar ook lekker bij vis of ham bijvoorbeeld. En in een prachtige fles, uitstekend om het kerstdiner bruisend te beginnen!
RODE WIJN VOOR HET PERFECTE KERSTDINER
Tijdens het kerstdiner pakken we uit. We halen alles uit de kast en hebben al snel de neiging om een wijn te kiezen die imponeert in plaats van één die perfect bij het eten past. Bij kalkoen moet je toch een beetje oppassen. Tannines zijn de vijand. Die doet het goed bij een sappig stuk rood vlees, maar niet bij delicate kalkoen.
Zoek dus een dito wijn uit. Geen krachtpatser, maar een elegante, gracieuze wijn. Laat dat nu net het synoniem voor Pinot Noir zijn. Deze druif laat zich niet gek maken. Doet niet aan concessies. Met zijn dunne schil is hij zeer gevoelig voor ziektes en moet hij niets hebben van hitte. Het is, kortom, een druif die de wijnboer met zachte hand moet verzorgen.
Zeg je pinot noir, dan zeg je Bourgogne. Natuurlijk. Klassieke stijl, waar aardse tonen voorop staan met zo’n typerend stalluchtje waar wijnliefhebbers gek genoeg dol op zijn. Dat alles gaat gepaard met rijp rood fruit, denk aan: net geplukte kersen, aardbeien en frambozen. We hoeven niet uit te leggen hoe goed dat gaat bij de vulling, toch?
We hebben een klassieke Franse Pinot Noir uit de Bourgogne van Pascal Clement. We hebben bij de speciale wijnen zelfs nog een hele mooie, wat zwaardere en dito geprijsde Pinot Noir van Domaine Perdrix, eveneens uit de Bourgogne. Maar daarnaast hebben we ook wat goedkopere alternatieven, zoals de ‘Godfather in the kitchen’, de Zinfandel van de regisseur Coppola, een iets zwaardere rode wijn van de zinfandel druif, vergelijkbaar met de Italiaanse primitivo. Nog steeds niet overheersend bij de kalkoen en daardoor heerlijk bij de vulling met vijgen en ook heerlijk bij rood vlees.
Verder hebben we gekozen voor een mooie betaalbare Valpolicella en tot slot een heerlijke soepele en makkelijke rode wijn, de Sembro, voor ons een rode favoriet om werkelijk overal bij te drinken, zelfs heerlijk gewoon zo, op een mooi winter namiddag.
ONZE SPECIALE WIJNEN
We konden de verleiding niet weerstaan om een klein beetje decadent te doen. Het is tenslotte maar één keer per jaar kerst. Voor wie wil uitpakken, hebben we een aantal hele bijzondere wijnen uitgekozen.
We hebben de heerlijke en relatief goed betaalbare Champagne de St Marceaux om het kerstdiner bruisend te beginnen, maar natuurlijk ook heerlijk om het nieuwe jaar straks feestelijk in te luiden.
Verder hebben we een van onze eigen absolute favorieten toegevoegd, de Amarone versie van de Valpolicella van het huis Soprasasso. Echt prachtig, heerlijk vol, lekker bij vlees, maar ook kaas. Misschien wat zwaar voor bij de kalkoen, maar wel verleidelijk om het stiekem toch gewoon te doen.
Daarnaast hebben we een hele bijzondere rode wijn in ons assortiment. Château Musar 2016 uit Libanon. Je zou het niet zeggen, maar Libanon is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Hier vond al wijnbouw plaats nog voordat ze er ook maar aan dachten in Frankrijk. Château Musar staat aan de top en wordt in dezelfde adem genoemd met de grote namen uit Bordeaux, Bourgogne en de Rhône. Vergelijken kun je ze niet, het is een unieke stijl die verrassend genoeg perfect past bij kalkoen. Het geheim zit ‘m in de jarenlange rijping.
Tot slot hebben we dit jaar een absolute topper uit de Bourgogne, namelijk een Nuits St. Georges aoc ‘Domaine des Perdrix’ uit 2018 uit het noordelijke gedeelte van de Côte d’Or, de Côte de Nuits. Hier bevinden zich de wijndorpen waar de Pinot Noir het best tot rijping komt, waar de rode Bourgognes de meeste finesse hebben, in combinatie met kracht en complexiteit.